Z Libčan dnes odjelo 10 tun chemikálií do spalovny

Přibližně 10 tun nebezpečných chemických látek ke konečné likvidaci dnes dopoledne odvezla z Libčan speciální souprava. Pokračuje tak likvidace nelegálního skladu nebezpečných látek, které se v areálu bývalé továrny Vertex podařilo v Libčanech odhalit letos v dubnu po zásahu policie.
Již v úterý specialisté z Libčan odvezli desetitunový náklad nebezpečných odpadů do spalovny v Ostravě. Dnešní várka směřovala do Ústí nad Labem. Podle odhadů odborníků firmy Dekonta, kteří v Libčanech zasahují, by skládka mohla z obce zmizet do konce letošního roku. "V ideálním případě by desetitunový náklad nejnebezpečnějších látek mohl Libčany opustit dvakrát týdně. Tuto frekvenci mohou ovlivnit kapacity spaloven či komplikace při samotných pracích ve skladu," uvedl Tomáš Ondrůšek z firmy Dekonta.
Sanaci skládky nyní řídí Město Hradec Králové, financuje ji ale kraj, který obdržel na akci obdržel dotaci 15 milionů korun. Již nyní se ukazuje, že tyto peníze by nemusely stačit. Odhadem bude potřeba na konečnou likvidaci skládky získat dalších zhruba 25 milionů korun. Proto se dále jedná o možnostech čerpání finančních prostředků na řešení této skládky ze státního rozpočtu na ministerstvu životního prostředí a na ministerstvu financí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme