Štítky: | Doprava | Hradubická |

Z Hradce do Pardubic stodesítkou? Prý už příští rok

Ilustrační foto | Zdroj: Archiv
Ilustrační foto | Zdroj: Archiv

Už v příštím roce by se mohlo z Hradce Králové do Pardubic jezdit rychlostí až 110 kilometrů v hodině. Motoristé si jistě oddechnou, protože mnozí z nich konečně přestanou porušovat povolenou pouhou devadesátku. Po otevření všech čtyř pruhů "Hradubické" silnice spojující krajská města, kterého jsme se dočkali začátkem července 2013, je to pro řidiče další dobrá zpráva. Podle Ředitelství silnic a dálnic se zvýšení povolené rychlosti na 110 km v hodině však můžeme dočkat až v roce 2014 a to teprve po nutných úpravách okolí rychlostní silnice a bohužel také po zúžení jízdních pruhů.

Bezpečnosti musí ustoupit billboardy i stromy

Hradubickou silnici musí ještě do příštího roku před dlouho slibovaným zvýšením povolené rychlosti silničáři dovybavit potřebnými bezpečnostními prvky. Patří mezi ně na příklad prodloužení a doplnění svodidel. „Na původním dvoupruhu nevyhovují svodidla. Kvůli zvýšení rychlosti se musí prodloužit a doplnit, někde také vyměnit za pevnější s vyšší třídou zadržení," uvedl pro Hradecký deník ředitel pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Bohumil Vebr.

Na některých místech budou muset z bezpečnostního hlediska ustoupit stromy, plánuje se jejich pokácení a ustoupit budou muset i některé billboardy. Cena za tyto práce se podle ŘSD bude pohybovat kolem pěti milionů korun. 

K dalším úpravám pak bude patřit zúžení jízdních pruhů a rozšíření krajnice. Na Hradubickou v budoucnu nebudou moci vjet cyklisté. V plánu jsou také změny dopravního značení, ty se ale udělají až poté, co vstoupí v platnost změna zákona o pozemních komunikacích. 

Rozšíření Hradubické ze dvou na čtyři pruhy trvalo dohromady dvacet let a přišlo na téměř tři miliardy korun.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme