Z Hradce do Pardubic budou konečně čtyři proudy

Dlouho plánovaná a očekávaná čtyřproudá silnice Hradec Králové a Pardubice propojí. Problém s chybějícím pozemkem u Opatovic nad Labem se podařilo vyřešit. Stát si pomohl vyvlastněním. Dostavbě už rozestavěné spojnice by tak nic nemělo stát v cestě.

Obě východočeská krajská města se snad konečně dočkají bezpečnější silnice. Dva samostatné pruhy v každém směru, navzájem oddělené pruhem zeleně a svodidly. To je už řadu let snem nejen řidičů, ale i dopravních policistů. Projekt má nyní zelenou. Stát totiž po letech vyvlastnil malý pozemek bývalého starosty Opatovic nad Labem Jana Tikala. Po nové cestě by se tak mohlo jezdit už za dva roky.
Jan Tikal si pozemek v místě naplánované nové silnice koupil záměrně a odmítal se jakkoli dohodnout. Podle něj je čtyřproudá silnice nesmysl. "Tahle silnice není potřebná. Pro nás je daleko důležitější, aby stát investoval do R35," prohlásil už před časem bývalý starosta. Svůj boj ale definitivně prohrál. "Vrchní soud v Praze zamítl Tikalovo odvolání proti vyvlastnění pozemku. Rozsudek je pravomocný, nedá se proti němu odvolat," řekl Mladé frontě Dnes tiskový mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Aleš Korejtko. "Díky tomu můžeme silnici udělat v čtyřproudovém profilu," potvrdil MF Dnes ředitel pardubické správy Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr. Tikalův pozemek byl posledním chybějícím v celém úseku stavby. Na zbytku už se nyní pracuje.
Práce by tak měly pokračovat už na celém úseku nové Hradubické silnice a postupně se spojí s už dokončenými čtyřproudými úseky na konci Hradce Králové, u opatovické elektrárny a před Pardubicemi. Celá stavba má stát přes 2 miliardy korun, část investice jde z evropských fondů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
17.9.2010 14:08
faultfinfer  (Nováček)
Nejhorší na tom je to, že skutečně R35 je mnohem potřebnější než-li čtyřproud do Pardubic.
17.9.2010 23:01
Aurelius  (Nováček)
Ano, R35 je ta silnice, která je pro HK nejdůležitější, alespoň kdyby se postavil úsek Opatovice - Časy (nebo Zámrsk), aby zmizela část tranzitní kamionové dopravy. Ale to by se musel někdo starat, aby se to v Praze vůbec dozvěděli. Jenže zatímco starosta Trutnova se stará a snad všichni ostatní starostové a hejtmani hájí zájem svých obyvatel, o R35 se trochu (málo) starají Pardubice - ale z Hradce nikdo. Dokonce ani veřejnost. A všichni novináři melou stále dokola o paní Havránkové atd., je to pro ně personálně zajímavější než to, že stovky lidí na druhém okruhu nemohou v noci spát ... Už mi to připadá, že v HK je R35 pro papaláše tabu, ale proč ?
18.9.2010 21:06
kika  (Nováček)
Možná je pro ně tabu proto, že R 35 nepovede v našem kraji, ale v Pardubickém a tudíž z této akce nebude žádný "poplatek" pro místní politiky.
20.9.2010 13:35
slavek4060  (Nováček)
Myslím si, že pojem "paní Havránková" už působí trochu komicky a lidi se tomu většinou jenom smějí...pořádně do toho nikdo nevidí a ze zpráv vyplývá jasné vyvlastnění, které po nabídkách od státu již dávno mělo nastat!!! Opět se s "milou" paní budou dohadovat a dostavba je v nedohlednu ...vždyť je to fraška bez konce a Kocourkov zároveň...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme