Z Gayerových kasáren se stěhují muzejní sbírky i zaměstnanci muzea

V Gayerových kasárnách bude velké stěhování.
V Gayerových kasárnách bude velké stěhování. | autor: MMHK

Stěhování Gayerových kasáren začalo tento týden a potrvá do dubna roku 2019. Stěhuje se přibližně 40 z 62 zaměstnanců muzea a muzejní sbírky, vyplynulo z dnešního vyjádření Muzea východních Čech v Hradci Králové. Bývalá kasárna, ve kterém muzeum sídlí, čeká rozsáhlá modernizace za více než 300 milionů korun. Stavební práce by měly začít příští rok.

"Nejnáročnější z celé akce bude stěhování skoro 2,5 milionu sbírkových předmětů, které musejí pracovníci muzea opatrně přemístit do provizorních depozitářů napříč celou republikou," uvedl ředitel muzea Petr Grulich. Sbírkové předměty budou umístěny především v Čelákovicích, Rychnově nad Kněžnou, Všestarech a ve Stěžerách. "Celková cena za stěhování se vyšplhala ke 14 milionům korun," řekl Grulich.

Plány počítají s tím, že v Gayerových kasárnách vznikne moderní depozitář krajského Muzea východních Čech, který bude částečně přístupný veřejnosti. Rekonstrukci bude financovat zřizovatel muzea - Královéhradecký kraj především z peněz Integrované územní investice ITI Hradecko-pardubické aglomerace.

Přestavbou projdou také sousední Vrbenského kasárna, které vlastní město Hradec Králové. Hlavním investorem přestavby bude Královéhradecký kraj. "Termín zpřístupnění expozic ve Vrbenského kasárnách je zatím neznámý a je přímo závislý na termínu rekonstrukce budovy a na tom, kdy a jakým způsobem se podaří zabezpečit financování. Předpokládáme, že cena rekonstrukce se bude pohybovat kolem 350 až 450 milionů korun, z toho zhruba 45 milionů korun připadne na obě expozice," uvedl Grulich.

V dosud nevyužívaném objektu Vrbenského kasáren má být vystavena dosud nezpřístupněná přírodovědecká sbírka muzea, nově i krajská archeologická expozice. V přístavbě vznikne návštěvnické centrum s kavárnou. V areálu Gayerových kasáren je v plánu i parkovací dům.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme