Vzpomínky pamětníků se budou shromažďovat i v Hradci. Paměť národů bude mít ve městě svou pobočku

Pocta Václavu Havlovi na Ulrichově náměstí
Pocta Václavu Havlovi na Ulrichově náměstí | autor: hradeckralove.cz

Hradec Králové má pobočku Paměti národa. Otevřela ji nezisková organizace Post Bellum. Organizace vyhledává pamětníky, jejichž osudy jsou už tak trochu zapomenuté. Z pražské centrály se místní pamětnícitěžko oslovují. Ředitele pobočky vybere do konce roku a bude mít tak sedm externích spolupracovníků.

"Doufáme, že se nám díky tomu podaří lépe vyhledávat místní pamětníky, kteří žijí o samotě na vesnicích nebo jsou jejich osudy zapomenuté. Z centrály z Prahy toho nejsme dost dobře schopni," uvedl koordinátor regionálních poboček Post Bellum Martin Kroupa.Krajské zastoupení má organizace například už v Plzni nebo ve Zlíně.

Součástí zahájení provozu hradecké pobočky bylo zahájení výstavy Pocta Václavu Havlovi, která je od 25. října k vidění na náměstích v Hradci Králové. "Výstava je první aktivitou hradecké pobočky," uvedla Kristýna Bardová z organizace Post Bellum.

Od krajské pobočky si organizace slibuje i to, že budou více reflektovat kulturní a historické zvláštnosti kraje v publikacích i na výstavách. "Například se stále málo ví zhruba o 300 lágrech z dob komunismu, z nichž mnoho se nacházelo právě v Královéhradeckém kraji. Domníváme se, že takové věci bude umět pobočka lépe zachytit a uvést ve známost," uvedl Kroupa.

V Hradci Králové by do konce roku měla vzniknout stálá kancelář a studio, které by mohlo systematicky natáčet vzpomínky pamětníků.

Organizace už mapuje historické momenty Královéhradeckého města řadu let. V Horní Malé Úpě letos v létě otevřela dvojjazyčnou výstavu Drahý příteli, polski Drogi przyjacielu, která připomíná působení československých a polských disidentů v Krkonoších a v Jeseníkách, především epizody ze společných přeshraničních schůzek v době normalizace. Současně s výstavou vytvořila dvě nové trasy mobilní aplikace Místa Paměti národa, která lidem přibližuje konkrétní místa, kde se disidenti scházeli. Jedním z nich je úpatí Sněžky u bývalé Obří boudy na hřebenech Krkonoš.

Post Bellum od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Založili ji novináři a historici. Paměť národa čítá tisíce zpracovaných informací od pamětníků a je přístupná na webu veřejnosti. Organizace se snaží i o to, aby se jejich příběhy dostaly do povědomí širšího publika. Post Bellum pořádá výstavy, společenské akce a vydává knihy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme