Výstavba vědecké knihovny se zřejmě opozdí

Stavba vědecké knihovny ve tvaru písmene X měla být dokončena v roce 2007, ale už nyní je jasné, že se termín pravděpodobně nepodaří dodržet. Budově mezi Univerzitou Hradec Králové a historickým centrem města chybí střecha a na její stavbu pro letošek ministerstvo kultury hledá 40 milionů korun. Na knihovnické pracoviště za 394 milionů korun si budou muset čtenáři zřejmě počkat. Uvádí to v mutaci pro Královéhradecký kraj MF DNES.
„Je to skutečně velký problém. Stavba vázne. Podle platného rozhodnutí o státním rozpočtu by v letošním roce mělo chybět na zastřešení čtyřicet milionů korun,“ řekl krajský radní zodpovědný za oblast kultury Zdeněk Kraus. Naopak ministerstvo kultury tvrdí, že stavba probíhá podle harmonogramu. Ministerstvo i vedení knihovny však hovoří o jiném termínu, než který zveřejnil při zahájení stavby královéhradecký hejtman. Finanční prostředky na knihovnu jsou ve státním rozpočtu navrženy i pro rok 2008. Když všechno půjde dobře, předpokládá se, že asi v polovině roku 2008 se bude knihovna do nových prostor stěhovat.
Budova knihovny by měla být jednou z nejreprezentativnějších knihoven v republice. Čtenářům poskytne nejen studovny a půjčovny, ale i literární kavárnu či výstavní prostory.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.5.2006 21:51
Xaver (neregistrovaný)
střecha
Co je to za pitomost? Před zahájením každé stavby má být přece zajištěno její finanční krytí, pokud zrovna nejde o psí boudu. Buď to realizují neumětelové nebo pisatelka neví o co jde.
2.5.2006 10:23
Jarda Fišer (neregistrovaný)
RE: střecha
dobrý den,
vždyť je to tam napsáno celkem jasně. Peníze budou, ale kraj (p. Bradík) a stát (včetně vedení knihovny) mají rozdílné představy na termín jejich uvolnění :-).
Otázkou je, jestli si někdo nehonil politické body u veřejnosti, když sliboval termín konec roku 2007 (a nebo měl prostě jen špatné informace)
2.5.2006 12:36
jpa (neregistrovaný)
RE: střecha
Tímto by asi těžko někdo nahonil politické body - v době internetu je tato budova jen zbytečná okázalost, do 3-5 let je všechno zdigitalizováno a na internetu, a tady zbude jen megabudova s nákladným provozem, dnes už nikdo nejezdí x kilometrů za nějakým spisem.
JPA
2.5.2006 13:34
MIREK (neregistrovaný)
RE: střecha
Rozhodně si nemyslím, že budova knihovny je nějaká okázalost. Do HK, které je je univerzitním městem, tato budova určitě patří.
Jedna věta pro JPA: určitě je to menší okázalost, než třeba výstavba fotbalového stadionu.
2.5.2006 19:29
jpa (neregistrovaný)
RE: střecha
Mirku, "Univerzitní město" je myšlenka, která padnutím "Východočeského kraje" pozbyla veškerého smyslu. Ono se to lehko počítalo - dřít na nás budou Pardubice a zbytek "kraje" - a my si budeme hrát na "smetánku". A jste demagog - o fotbalovém stadionu nepadlo v mém příspěvku ani slovo, polemizujte se mnou ohledně "době internetu" a zbytečnosti nákladné stavby a jejího ještě nákladnějšího provozu do budoucna.
JPA
3.5.2006 00:17
Niky (neregistrovaný)
RE: střecha
No nevim jak vy, ale je se rozhone radeji ucim ze skript, ktere si pujcim v knihovne a ctu knihu z knizky nez neustale cucet do monitoru. A rekl bych, ze lidi s podobnym nazorem jako mam ja je vetsina. Byl jste nekdy ve vedarne? tam se dvere netrhnou a neustale je neco vypujceno, takze o prinosu teto budovy nepochybuji.
2.5.2006 16:58
Pavel (neregistrovaný)
Tenhle bunkr je architektonický atentát na staré město...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme