Výstavba bytového komplexu Pilot 1 byla pozastavena

Projekt nového bytového domu s názvem Pilot 1 se zastavil. Jeho cílem bylo postavit obytný komplex na místě nevzhledné proluky mezi kulturním domem Médium a Villou Cristinou na Moravském Předměstí. Proti se postavila další z hradeckých petic.

Jak jsme už před časem psali, místní obyvatelé s projektem Pilot 1 nesouhlasí. Obávají se zvýšení hluku, úbytku zeleně a nedostatku parkovacích míst. Všechny obavy vycházejí z reálné situace. Překročení hlukových limitů potvrdilo i měření hygieniků. Na vině je hlavně sousední Brněnská třída. S parkováním je zde stejný problém, jako na většině míst v Hradci Králové.
Investor projektu obytného domu Pilot 1, královéhradecká společnost Tomas Invest a. s., podle svých slov obavy místních chápe. Současně ale tvrdí, že po dokončení výstavby se kvalita života v této lokalitě zvýši. „Snažili jsme se projekt připravit tak, aby do území přinášel i něco navíc pro stávající obyvatele. Proto jsme kladli velký důraz na úpravu celého okolí v duchu trendů moderního bydlení. Dům je v porovnání s okolními paneláky daleko subtilnější a doplňují ho zelené plochy a místa pro sport i relaxaci. Věříme, že i stávající obyvatelé je budou rádi využívat,“ napsal už dříve v tiskové zprávě investorské firmy Miroslav Gebas z královéhradeckého ateliéru Tech architects, který projekt zpracoval.
Podle Gebase přinese výstavba lidem právě ten prospěch, po kterém petice volá, a to v podobě parkové úpravy, rekonstrukce dětského hřiště i nových parkovacích míst. Podle investora je projekt v souladu s územním plánem města.
Radnice přesto výstavbu pozastavila. „Vyzvali jsme investora k doplnění důležitých dokumentů s ohledem na stížnosti občanů,“ vysvětlil Hradeckému deníku krok města vedoucí odboru hlavního architekta hradecké radnice Petr Brůna. Radní podle Hradeckého deníku petici projednali. Jejich odpověď ale neschválili zastupitelé a požádali o novou odpověď.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.5.2010 07:19
Faultfinfer (neregistrovaný)
Z tohoto textu jasně vyplývá, že v této lokalitě jsou překračovány hlukové limity, kde na vině je Brněnská třída, kde je nyní velká dopravní zátěž díky tranzitní dopravě. Bude se město zabývat tím, jak tento hluk zmírnit? Postaví se tu například protihlukové stěny po celé délce Brněnské? Jak může někdo provozovat silnici, díky které jsou překračovány hlukové limity?
28.5.2010 09:09
Darek (neregistrovaný)
Já bych si hlavně byt u Brněnské nikdy nekoupil, bydlím od ní asi 400m a stejně mi drncající kamiony v noci vadí a nemůžu spát. Nejhorší je, když začne kamion brzdit před semaforem, brzdy pískají, všechno cinká, potom dunění rozjíždějícího se motoru s netěsným výfukem...
Nechápu proč by tam město nemohlo zřídit obyčejný park se stromy a lavičkami, dětským hřištěm, prostě relax místo další betonové výstavby. Kde něco takového v posledních 20 letech vzniklo na největším sídlišti v HK? Radnice se snaží za každou cenu vydělat na každém metru, ale blaho občanů jí nezajímá (pokud tam tedy nějaký radní nebydlí)
Když už vznikla petice proti výstavbě, určitě nebude problém pokračovat s peticí proti překračování hlukových limitů na Brněnské třídě, hygienici se tam v noci určitě vyřádí (pokud možno nějací nezávislí). Praha už to vyzkoušela a petice u soudu vyhrála nad městem...

Pokud to tam postaví, tak lituju lidi co tam budou bydlet. Nikdo normální přece dobrovolně nebydlí u tranzitní tepny.
28.5.2010 10:28
BlackHk (neregistrovaný)
To je první krok k vysídlení a demolici města. Zastavit naprosto bytovou i ostatní výstavbu! Postupně vysídlit Hradec, což už tu úspěšně pár let probíhá a bude se to zhoršovat. Nakonec přijedou buldozery as bagry a začne se s demolicí města. Hradec Králové totiž leží na orné půdě té nejkvalitnější bonity! Byla by škoda tu půdu nevyužít, nemyslíte?
28.5.2010 17:36
rzr (neregistrovaný)
Hmmm, například solární elektrárna by se tam vyjímala báječně. Co s parkem, kdo by chtěl sedět v parku u výpadovky na Brno.
28.5.2010 19:50
Honza (neregistrovaný)
Ja bych to videl asi takto, jestlize budeme chtit neco zmenit, mame moznost zvolit zastupitele z dane oblasti, jak jiz bylo zmineno vyse. Celkove vzato sem byl dloudobr kritikem naseho mesta, jak a co se v nem dela. Musim ale uznat, ze na to jake jsou moznosti ceske republiky, at uz ekonomicke, tak uz mezilidske, tak mesto udelalo velky krok. Nejsme Praha, kam se muzou sypat penize, nemame takove investory, kteri by meli chut sem davat penize, to je vsude ve svete stejne. Jsme male mesto zalozene na malych podnicich, ale i presto mame svou uroven. Neustale ctu nejake petice, jak se nekomu neco nelibi, je to divne, jsme se sami proti sobe...chranime sva prava, ale velmi sobecky

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme