Výstavba autobusového nádraží se zpozdí

Výstavba terminálu hromadné dopravy bude mít zřejmě několikaměsíční zpoždění. Úřad na ochranu hospodářské soutěže městu nařídil opakování výběrového řízení na dodavatele stavby. Proti průběhu tendru se odvolala společnost Skanska, která v něm skončila na třetím místě. Uvádí to v dnešním vydání pro Královéhradecký kraj MF Dnes.
Úřad pro hospodářskou soutěž námitce firmy Skanska nevyhověl, ale z formálních důvodů nařídil zrušení výběrového řízení na výstavbu terminálu. Společnost Skanska napadla jeden z takzvaných kvalifikačních předpokladů jiného uchazeče o tendr. Firmy měly předložit stanovisko příslušného bezpečnostního úřadu, že jsou prověřeny na nejnižší stupeň utajení. Španělský účastník soutěže měl prověrku od španělských úřadů, což firma Skanska napadla. Podle úřadu však tato podmínka neměla být součástí soutěže. Hradecká radnice má nyní dvě možnosti. Buď se podřídí rozhodnutí úřadu a výběrové řízení zopakuje nebo podá takzvaný rozklad. Obě varianty ale zřejmě přinesou několikaměsíční zpozdění. O dalším postupu rozhodne městská rada, která bude mimořádně zasedat koncem února.
Stavba nádraží, na něž obyvatelé a návštěvníci krajského města čekají desítky let, měla původně začít do konce roku 2005. Soutěž o zakázku za zhruba půl miliardy korun vyhrálo sdružení firem vedené společností ŽS Brno.
Jedna z největších stavebních akcí posledních let zásadně změní tvář hlavního nádraží a okolí. První práce začnou na volných prostranstvích za areálem VČE směrem k úřadu práce. V těchto místech by měly vzniknout objekty autobusového nádraží a odbavovací prostory. Změní se také systém dopravy. Například městská hromadná doprava u vlakového nádraží bude jen zastavovat, konečné stanice budou u nového terminálu. Ten tak spojí městskou, regionální i dálkovou dopravu. Podle harmonogramu by vlastní nádraží mělo být v první etapě hotovo do konce roku 2006, navazující přestavba Riegrova náměstí by pak měla trvat ještě rok a půl.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme