Vylidňování Hradce nekončí

Hradec stotisícovým městem? Ani náhodou. Přechodně se jím stal v polovině devadesátých let minulého století. Od té doby se vylidňuje a nyní mu dokonce hrozí zeštíhlení kvůli odpojení některých městských částí.

V současné době se východočeská metropole může pochlubit sotva 95 tisíci obyvatel. Tento odhad brzy zpřesní sčítáni lidu. Už nyní je ale jasné, že nad vytouženou stotisícovou hranici se město jen tak nevyhoupne. Hradci jde přitom o hodně. Za každého občana získává nemalé finanční prostředky ze státního rozpočtu do městské kasy a překročení "stovky" by znamenalo 80 milionů korun navíc.
"Smyslem existence územní samosprávy ale není usilování o stále vyšší počet obyvatel. V případě, že v našem městě bude dostatek pracovních příležitostí, vhodné podmínky pro podnikatele, dostatek školek, škol a bytů, bude zde žít i dost obyvatel," řekla Mladé frontě Dnes mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková. Právě na potřebnou infrastrukturu a občanskou vybavenost dostává město ze státního rozpočtu 13 tisíc korun na občana. Brzy ale může být hůř.
Okolní obce pod Hradec nechtějí, některé městské části chtějí samostatnost. "Od Hradce nedostáváme prakticky nic," stěřoval si v MF Dnes zástupce březhradského výboru pro přípravu referenda o odtržení Aleš Bezrouk. Březhrad se přitom už o osamostatnění pokusil. Pro nedostatek obyvatel ale referendum o odtržení zamítly město, kraj a nakonec i soud. Březhradští se ale vzdát nechtějí a podobně se začínají ozývat i další části. Podle Mladé fronty Dnes uvažují o samostatnosti Plotiště i Kukleny.
Okolním obcím se do "velkého Hradce" nechce. Návrh na připojení ke krajskému městu před časem odmítly Předměřice nad Labem, Vysoká nad Labem, Praskačka a Černilov. Nejčastější argumenty byly, že jim svazek s městem nic nepřinese. Hradec jim nemá co nabídnout a sloučení by znamenalo ztrátu kontroly nad vlastními investicemi a rozpočtem. "Jistě je dobré o možném spojení obcí s naším městem dál uvažovat," potvrdila MF Dnes trvající zájem o spojení mluvčí hradecké radnice Vlčková. "Současně musí být vůle na obou stranách. Podmínky, které vytváří stát, zatím slučování obcí brání. Stát o spojování nikterak neusiluje a pro obce je ekonomicky, politicky i lidsky výhodnější být samostatné a svobodně se rozhodovat," dodala v Mladé frontě Dnes Vlčková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme