Výhodná půjčka může přinést další rozvoj města

Před městem Hradec Králové stojí výrazné finanční injekce na rozvoj. Město si totiž může půjčit od Evropské investiční banky (EIB) stovky milionů korun za velmi výhodných podmínek. Jak píše sobotní MF Dnes, hradečtí radní chtějí se zástupci EIB jednat o úvěru ve výši 600 milionů korun.
"První balíček tohoto úvěru by mohl pokrýt výstavbu terminálu hromadné dopravy za 540 milionů korun či rekonstrukci parteru Malého náměstí za 90 milionů korun,“ řekl deníku náměstek hradeckého primátora Alois Tuháček. Půjčka od EIB má podmínku, že ty samé peníze, o které žádá, musí město mít také samo na vlastním účtu. Pokud by si chtěl magistrát půjčit 600 milionů, musí připravit projekty za 1,2 miliardy korun. "Potřebné peníze máme. Hradec má na účtech uloženo 515 milionů korun a současně půjčeno 180 milionů korun, které postupně splácíme. Jsme tedy stále v kladných číslech,“ řekl Tuháček.
Půjčka by tak mohla znamenat i změnu koaliční dohody, protože od posledních voleb se objevilo mnoho nových investičních akcí. Jde například o rekontrukci knihovny, nákup startovacích bytů, výstavba sportovní haly v Třebši a další projekty. Ve hře už přitom je příprava venkovního koupaliště, rekonstrukce Malého náměstí, dopravní terminál, rekonstrukce Všesportovního stadionu a jiné akce. "Některé záměry je třeba přehodnotit a o možnostech jejich realizace uvažovat,“ dodal primátor Otakar Divíšek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme