Vrtulníky nad Hradcem předvedou záchranné zásahy anebo kreš test s novým autem

Vrtulníková šou začíná v sobotu v poledne
Vrtulníková šou začíná v sobotu v poledne

Letošní dvanáctý ročník European Helicopter Show Hradec Králové už tento týden přivede na zdejší letiště největší evropskou sešlost vrtulníků.

Od čtvrtku 9. do soboty 11. května se v Hradci Králové setkají stovky odborníků na letectví a vrtulníkovou techniku. Sobota bude patřit jen divákům, uskuteční se totiž letecký den.

Stovka vrtulí na letišti v Hradci Králové 

Helicopter Show v Hradci Králové patří mezi největší světové akce svého druhu. Větší svým rozsahem a počtem účastníků se koná už jenom v Dubaji anebo v USA. „Zájem je skutečně obrovský. Máme dopředu vyprodaná všechna místa a stánky pro vystavovatele. Letos do Hradce přiletí firmy a letci skutečně z celého světa,“ potvrdil zájem o vrtulníkovou techniku hlavní pořadatel Daniel Tuček ze společnosti DSA. „Každý den se nám hlásí také piloti z Česka i zahraničí, kteří chtějí do Hradce přiletět vlastními vrtulníky. Na královéhradeckém letišti by tak mělo být k vidění přes sto strojů,“ dodal Daniel Tuček, který sám předvede na vrtulníkové show několik novinek.

Největší lákadlo: zásahy vrtulníků a shození nového auta

Čtvrtek a pátek bude na letišti probíhat výstava vrtulníků a letecké techniky. „K vidění budou vrtulníky, letouny, produkty a služby z následujících sektorů jako jsou letecká záchranná služba, privátní a obchodní přeprava, prostředky pro průzkum, policejní činnost a armádu nebo vrtulníky určené k hašení požárů,“ popsal Tomáš Zdechovský, tiskový mluvčí. Tyto dva dny jsou určené především pro profesionály. 

Sobota však už tradičně patří vrtulníkové show, kterou zahájí letová ukázka dvanácti vrtulníků. „Následně jsou připraveny ukázky zásahu při živelných katastrofách, hromadné autonehodě, nebo při transportu raněných z nebezpečné oblasti,“ doplnil Zdechovský. 

Největším lákadlem letošního ročníku však je ukázka vrtulníku Cobra Red Bull AH1, který je nejpoužívanějším vojenským vrtulníkem na světě. Na královéhradecké letiště dorazí tyto legendární vrtulníky hned dva. 

„Další pro diváky zajímavou letovou ukázkou bude crash test s úplně novou Škodou Fabií, kterou vrtulník v podvěsu vyzvedne do výšky 20 až 30 metrů a spustí ji k zemi,“ uvedl Daniel Tuček z organizátorské společnosti DSA. 

V rámci sobotního programu je naplánován i evropský slet vírníků nebo ukázky nejlepšího současného leteckého akrobata Martina Šonky, pilota českých gripenů. 

Sobotní letecký den začíná na letišti v poledne a ukončení se plánuje na 17. hodinu. Očekáváno je až 30 tisíc návštěvníků, i když loni dorazilo na 15 tisíc zvědavců. 

Dopravní podnik Hradec Králové kvůli akci posílí spoje MHD jedoucí na letiště, parkoviště pro automobily je zajištěno taktéž. 

Organizátoři uvádí, že velikostí a světovostí lze European Helicopter Show Hradec Králové srovnat s leteckou přehlídkou CIAF, která se na letišti v Hradci koná také.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme