Volby v Královéhradeckém kraji vyhrála ODS

Volby do zastupitelstva Královéhradeckého kraje s přehledem vyhrála ODS, která získala 39,28 procent hlasů, což je 21 křesel v zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM se ziskem 16,66 procent hlasů a osmi křesly. Třetí místo obsadila ČSSD (11,97 %, 6 křesel), čtvrtá skončila KDU-ČSL (10,35 %, 5 křesel). Do krajského zastupitelstva se dostalo ještě SNK (6,09%, 3 křesla) a těsně i seskupení Volba pro kraj (5,00 %, 2 křesla). Do zastupitelstva se neprobojovala dosud "vládnoucí" Unie svobody, která získala 3,44 procenta hlasů. Účast ve volbách dosáhla 32,56 %.
Ačkoliv budoucí spolupráce a rozvržení sil v zastupitelstvu s 45 křesly ještě není zcela jasné, už nyní se rýsuje několik scénářů. ODS už předem odmítla spolupráci s komunisty a vzhledem k vysokému počtu hlasů nebude patrně potřebovat ani podporu sociálních demokratů. K nadpoloviční většině křesel by ODS stačila koalice s lidovci nebo dokonce i pouze s SNK. Tato seskupení by však byla velmi nestabilní a při neúčasti či "neposlušnosti" některých zastupitelů by se nemuselo podařit prosazovat předkládané návrhy. Jako pravděpodobná se tedy zdá spolupráce ODS, KDU-ČSL a SNK, případně i s podporou VPK.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme