Volby v Hradci vyhrála ČSSD, ODS skončila druhá

Komunální volby 2010 skončily v Hradci Králové vítězstvím ČSSD. Sociální demokracie získala 19,35 % hlasů a 8 mandátů. Pro druhou ODS hlasovalo 15,8 % voličů, což jí vyneslo 6 mandátů. Třetí skončilo Sdružení Alternativa a nezávislí kandidáti (12,5%/5 mandátů), v závěsu za nimi KSČM (11,64/5 mandátů). Do zastupitelstva se dostali ještě kandidátí TOP09 (10,84%/4 mandáty), VPM (9,04%/4 mandáty), Změna pro Hradec (7,66/3 mandáty) a Koalice SNK ED, KDU-ČSL (6,28%/2 mandáty). Nejvyšší důvěru pak měli voliči v lídra Sdružení Alternativa Zdeňka Finka, který dostal 7275 hlasů.

Před branami zastupitelstva zůstaly Věci veřejné (3,76), Suverenita - blok J. Bobošíkové (2,2%), Strana svobodných občanů (1,29%) a Evropská demokratická strana (0,49%).
Výsledky voleb jsou velmi vyrovnané a dávají prostor širokým povolebním vyjednáváním. Do 37členného zastupitelstva se totiž dostali zástupci hned osmi politických subjektů. Vzhledem k tomu, že na komunální úrovni spolupráce mezi levicí a pravicí není neobvyklá, nelze předjímat, jak se budou povolební jednání vyvíjet. Již nyní je ale jasné, že aby získala budoucí koalice v zastupitelstvu aspoň těsnou nadpoloviční většinu, bude se muset skládat minimálně ze čtyř subjektů.
Jmenný seznam nových členů zastupitelstva
Výsledky voleb podle stran

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
17.10.2010 21:06
Hradecan  (Nováček)
No vyhráli socani,ale teď přichází snad to nejtěžší-vyjednávání.Jen aby socanům nenarostla křídla a nechtěli až moc než bude reálné.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme