Volby do kraje i Senátu skončily výhrou ČSSD

Volby do krajského zastupitelstva i do Senátu skončily v Královéhradeckém kraji respektive v Hradci Králové o blízkém okolí jasným vítězstvím ČSSD.

Sociální demokracie porazila v krajských volbách dosud vládnoucí ODS velkým rozdílem. ČSSD získala 31,94% hlasů, druhá ODS dostala hlasy od 24,33% voličů. Třetí skončili komunisté, čtvrtá Koalice pro Královéhradecký kraj a do krajského zastupitelstva se dostali těsně i SNK Evropští demokraté. Jen o fous utekla místa v zastupitelstvu Volbě pro kraj. Volební účast do krajských voleb činila 41,72%.
ČSSD tak získá v 45-členném krajském zastupitelstvu 18 křesel. ODS jich bude mít o pět méně, KSČM 7, Koalice pro Královéhradecký kraj 4 a SNK ED 3.
O budoucí podobě vedení kraje zatím není jasno, ale vítězná ČSSD má několik možností. Pokud lze vyloučit partnerství s ODS, může zkusit zariskovat a sestavit menšinový kabinet. Nabízí se však varianta nabídnout koaliční partnerství KSČM. Počet hlasů těchto dvou stran by k vládnutí a prosazení rozhodnut v kraji stačil. Stejný počet hlasů by však měla i koalice s menšími subjekty Koalice pro královéhradecký kraj a SNK ED.
Volby do Senátu ve volebním obvodu v Hradci Králové dopadly na prvních dvou místech velmi podobně jako do krajského zastupitelstva. Nejvíce hlasů získal kandidát ČSSD a ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml (38,44%). Druhý skončil také ředitel nemocnice, tentokrát Fakultní nemocnice v Hradci Králové Leoš Heger. Ten kandidoval jako nestraník za ODS a získal 32,51% hlasů. Třetí skončila s 9,9% hlasů Lenka Trkalová kandidující v barvách KSČM. Bývalý starosta Třebechovic Vladimír Derner (KDU-ČSL) získal 6,86, stávající senátor Karel Barták 6,82% a písničkář Pavel Dobeš 5,45%. Volební účast 46,5% na Královéhradecku byla po Brněnsku druhou nejvyšší v republice. O novém senátorovi se rozhodne ve druhém kole voleb příští týden.

Výsledky voleb do krajského zastupitelstva
Česká str.sociálně demokrat. 31.94
Občanská demokratická strana 24.33
Komunistická str.Čech a Moravy 13.47
Koalice pro Královéhradec.kraj 7.68
SNK Evropští demokraté 6.02
-----------------------------------------
Volba pro kraj 4.95
Strana zelených 3.97
NEZÁVISLÍ 3.56
Volte Pr.Blok-www.cibulka.net 1.28
Děln.str.-zrušení popl.ve zdr. 1.02
SDŽ-Strana důstojného života 0.81
Strana zdravého rozumu 0.63
Sdruž.pro rep.-Republ.str.Čsl. 0.27

výsledky voleb do Senátu Parlamentu ČR - 1. kolo
Dryml Vladimír (ČSSD) 38.44 %
Heger Leoš (ODS-BEZPP) 32.51 %
Trkalová Lenka (KSČM-BEZPP) 9.90 %
Derner Vladimír (KDU-ČSL) 6.86 %
Barták Karel (SNK ED-BEZPP) 6.82 %
Dobeš Pavel (SZ-BEZPP) 5.45 %
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme