Vodní elektrárna na jezu Hučák zve na exkurzi

Koncem května otevřela společnost ČEZ Obnovitelné zdroje v prostorách malé vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové nové Informační centrum věnované obnovitelným zdrojům, které vyšlo na více než 28 milionů korun. Návštěvníci mají možnost po celý rok zdarma navštívit objekt elektrárny Labe, který patří mezi chráněné kulturní památky.

"Informační centrum na malé vodní elektrárně Hučák je ideálním místem, kde si návštěvníci mohou prohlédnout opravdovou vodní elektrárnu a vyzkoušet interaktivní expozici využití obnovitelných zdrojů,“ uvedl generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák. Zájemci o prohlídku zde mají možnost vidět interaktivní expozici o vlastnostech a využití větrné, vodní, geotermální, sluneční energie a energie vzniklé spalováním biomasy. Zároveň zde jsou vystaveny exponáty a modely zapůjčené ze sbírek Národního technického muzea. Jedná se například o Kaplanovu  turbínu, Peltonovu  turbínu či model pily na dřevo s větrným pohonem. Informační centrum také nabízí první fungující model větrného tornáda v České republice. Expozice vypráví příběh člověka, který se vrací k přírodním zdrojům. Je zaměřena na všechny generace a autoři se snažili upoutat hravou formou. Dominantním audiovizuálním prvkem je kinosál s projekcí na velkoplošné plátno, kde je možné  zhlédnout poutavý snímek doprovázený hudbou Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho, kterou moderně přepracoval známý  dirigent Varhan Orchestrovič Bauer.
Vodní elektrárna Hučák v Hradci Králové postavená na 157. kilometru řeky Labe, byla uvedena do provozu 12. února 1910. Hydrocentrálu tvoří tři vodní Francisovy turbíny s vertikální hřídelí. Secesní budova elektrárny patří mezi významné historické dominanty města. Na počátku 90. let prošla  elektrárna i přilehlý most rekonstrukcí. Jez a jeho zařízení včetně mostu v současné době spravuje Povodí Labe. Elektrárna je nyní v soukromém vlastnictví.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme