Vodné a stočné podražilo. Platit budou i ti, kteří vodu neodebírají

Jeden metr krychlový vody podražil na Královéhradecku od začátku roku 2008 pro některé odběratele o více než pětinu. Kubík vody bude dražší pro všechny, ale nejvíce změnu pocítí ti uživatelé, kteří vodu odebírají minimálně. Ceny vodného a stočného totiž narostou o 14 až 22%.

Mimořádná valná hromada společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. rozhodla počátkem prosince o úhradě vodného a stočného ve dvousložkové formě. Princip dvousložkové ceny spočívá v tom, že cena obsahuje tzv. pevnou složku, která reprezentuje fixní náklady spojené s odběrným místem, a proměnnou složku, kterou tvoří částka v korunách na jeden metr krychlový odebrané vody nebo vypouštěných odpadních vod.
Vodné a stočné pro rok 2008 činí 56,60 Kč vč. DPH. Fixní částka se pak liší v závislosti na průtoku přípojky a dosahuje rozmezí 350 - 5547 Kč za vodné ročně a stejnou sumu za stočné. Platí přitom i lidé, kteří vodu neodebírají vůbec a nemají ano vodoměr. Podle náměstkyně primátora a zároveň předsedkyně představenstva VaKu je tento systém spravedlnější, protože běžní uživatelé dosud skrytě dotovali fixní platbu za ty, kteří vodu odebírali minimálně nebo vůbec.
Nové ceny jsou k nalezení zde
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.1.2008 19:00
jezek (neregistrovaný)
Fixní platba
Je to neuvěřitelné co je v případě monopolu předvádět. Pokud vím je možné, že Hradec bude mít problémy s vodou. Každý normální člověk pochopí, že i vodou se má šetřit, ale to by to potom představenstvu nevynášelo. V článku jsou sice uvedeny fixní ceny, ale bez DPH. A také by bylo zajímavé vědět, kam se tato složka požene,i se souhlasem paní náměstkyně primátora do dalších roků.
4.1.2008 07:00
MIREK (neregistrovaný)
Kvalita vody
Já osobně jsem se už docela smířil s tím, že se bude postupně zdražovat i voda. S rostoucí cenou bych ovšem očekával i jistý standard kvality vody. To co někdy teče z kohoutku, je hnus, o kterém pochybuji, že se dá pít. Voda je zakalená a silný zápach chemie je přímo odporná. Nevím jaké jsou přípustné hodnoty různých chemických prvků, ale první dojem je hnus a já osobně se začnu zajímat o to, co vlastně z kohoutku vytéká.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme