Voda a teplo bude v Hradci dražší o desetinu

S příchodem nového roku 2012 se mohou občané Hradce Králové připravit na tradiční zvýšení cen za teplo a vodu. Za vodné a stočné zaplatí Hradečané o bezmála 10% více, za teplo je navýšení cen jen nepatrně nižší než u vody.

Cenu vodného a stočného navýšila společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové o 6,12%. Domácnosti ale vhledem ke zvýšení sazby DPH zaplatí za kubík vodného a stočného o 9,98% více než letos. Cena vodného včetně DPH bude 38,26 Kč/m3 a cena stočného 40,23 Kč/m3. Průměrná cena vodného a stočného bude v roce 2012 včetně DPH 78,49 Kč/m3. Obdobný je nárůst i pevné složky. Navýšení ceny zdůvodňuje společnost kromě růstu sazby DPH mimo jiné i novými úseky sítí, novými technologiemi související s požadavky EU či zvýšením bezpečnosti vodárenského systému.
U tepla je situace obdobná. Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která zajišťuje dodávky tepla přibližně pro 80% všech odběratelů ve městě, cenu svým odběratelům zvýší o 5,45 %. V navýšení se promítne například nárůst cen ze strany dodavatele Elektráren Opatovice společně se zvýšením ceny elektřiny. O další 4 % cenu zvedne rozhodnutí, kterým stát navýšil DPH. Přesto bude Hradec Králové patři k městům, kde je teplo nejlevnější v celé republice. Cena tepla dodávaného Tepelným hospodářstvím Hradec Králové za 1 GJ bude od ledna příštího roku činit 405,61 Kč a cena tepla za 1 GJ pro ohřev vody bude 364,69 Kč.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme