Vláda se k D11 zády neotočila

Vláda Jana Fischera zřejmě dostavbu hradecké dálnice „neodpískala“. Podle posledních jednání vlády o dostavbě dálnice se zdá, že pokračování prací má naději. Nedávné informace o tom, že D11 není pro vládu prioritou a přednost dostanou silnice na Severní Moravě, silně popudily obce na Hradecku a vyvolaly protesty starostů.

Tento týden se vláda dohodla na jmenování zmocněnce pro výstavbu dálnice. Ustavení takové funkce požadovaly právě obce a Královéhradecký kraj. Zmocněnec by měl průběžně řešit problémy s výstavbou, pokusit se odblokovat výkup pozemků a koordinovat jednotlivá jednání. Podle očekávání se zvláštním zmocněncem stal bývalý pardubický hejtman Ivo Toman. Ten už ve stejné funkci působí i ve prospěch budování rychlostní silnice R35 směrem na Olomouc.
Do jaké míry se ale Tomanovi může nyní podařit jednání o dálnici posunout, to je otázka. Ministerstvo dopravy, které převzalo vedení sporu o pozemky Ludmily Havránkové, chce znovu vyjednávat o finančním vyrovnání, hrozí znovu i vyvlastněním. Jak jsme už několikrát psali, Havránková vytrvale peníze odmítá s tím, že chce pozemky, na kterých bude moci i nadále hospodařit.
Podle vlády jsou překážkou dostavby dálnice kromě pozemkových sporů i peníze. Hradecký kraj se proto snaží o vlastní iniciativu. „Kraj chce také pomoci vzniku zákona, který usnadní získávání pozemků a zároveň se pokusí zapojit do výstavby dálnice soukromý sektor. Pro získání parcel před Hradcem vznikne pracovní skupina složená ze zástupců ministerstev dopravy či zemědělství,“ sdělil Hradeckému deníku mluvčí kraje Imrich Dioszegi.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme