Vláda schválila směnu pozemků, dálnice bude v Hradci do dvou let

Dokončení dálnice D11 do Hradce Králové již prakticky nic nestojí v cestě. Vláda na svém dnešním jednání odsouhlasila směnu pozemků ve vlastnictví státu za pozemky nacházející se v trase dostavby dálnice D11. Směna pozemků umožní dostavbu nedokončené dálnice z Prahy do Hradce Králové. Prakticky tak skončil spor mezi státem a majitelkou klíčových pozemků Ludmilou Havránkovou, kvůli kterému nemohla stavba pokračovat.

Podle schváleného materiálu provede směnu pozemků ve vlastnictví státu za pozemky pod budoucí dálnicí Pozemkový fond a posléze převede pozemky na Ředitelství silnic a dálnic, které bude dostavbu dálnice D11 realizovat. "Schváleným rozhodnutím vlády se nám podařilo odblokovat stávající stav, kdy se celá záležitost táhne již 15 let. Výsledkem dnešního kroku vlády je možnost dokončení dálnice do Hradce Králové v horizontu 2 let, tedy do konce roku 2010, “ uvedl po jednání vlády ministr zemědělství Gandalovič. Ve schváleném materiálu se navrhuje směnit cca 253 ha státních pozemků za cca 10,6 ha pozemků nutných k dostavbě dálnice, přičemž hlavním kritériem navrhované směny je hodnota za hodnotu podle ocenění dotčených pozemků.
Dálnice D11 byla dovedena do Královéhradeckého kraje koncem roku 2006. Nyní končí u Libišan. Do konce roku by se měl otevřít další několikakilometrový úsek u Praskačky, asi 5 kilometrů před krajským městem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.10.2008 15:58
MIREK (neregistrovaný)
ale také mnoho lidí zajímá, kdy už se konečně začne řešit stále narůstající tranzitní doprava v HK. Kdy bude dokončena R35 tak, aby tranzit na Moravu nejel přes centrum, kdy bude mít HK konečně další vnější okruh, kdy už konečně nebudou přes HK jezdit smradlavé kamiony?
15.10.2008 16:38
flabby1989 (neregistrovaný)
Huráááááááá.........schválení a dohod jsem sice slyšel už stovky, ale doufejme že tahle je definitivní!
V opačném případě bude 90.000 občanů HK čekat až Havránková natáhne bačkory a jinej havran nebude chtít sedlačit a vezme prachy :) :) :)
15.10.2008 20:59
Ira (neregistrovaný)
Paní Havránková je v tom nevinně. Zdržovali úředníci.
16.10.2008 07:01
Honza (neregistrovaný)
Havranvkova je v tom nevinne??? No tak to zase ne, hod po me kdo jsi bez viny....kazdopadne za to muze stejne jako stat a to me stve. Hlavne, je nejvice zajimave, ze se to vytahne dva dny pred volbami...to je k smichu... :) Stejne to jsou jen kecy a z planovane vystavby D11 do roku 2002 je najednou 2010....toz R35 2025, vnejsi okruh??? NIKDY....mesto na Nas velkolepe sere, stejne jako Nas kraj, nebo Vas kraj muj domov? To je heslo samo za sebe....
16.10.2008 09:25
Ira (neregistrovaný)
Honzo, kdybyste tu věc s paní Havránkovou sledoval od začátku a nečetl jenom novinové titulky, věděl byste, že paní Havránková nic nezdržovala. Její "vina" byla jediná. Dovolila si vlastnit zmíněné pozemky. A již před lety upozorňovala úředníky, že bude chtít náhradu v podobě rovnocenných pozemků. Ti si však podle všeho mysleli, že ji odbudou nějakou srandovní částkou. Ostatní úředníci a politici si kupovali pozemky okolo Hradce, za účelem spekulace a ji chtěli odbýt. Nezbylo jí tedy nic jiného, než se bránit.
16.10.2008 09:38
MIREK (neregistrovaný)
Iro, přesně tak to nějak je. Původní přislíbené pozemky na výměnu, ty jí zašmelil pozemkový fond, pak jí chtěli zaplácnout ústa nekvalitními pozemky a s horší bonitou půdy a ještě všude možně rozstrkanými po okolí, takže by se na nich nedalo hospodařit a pak se jim pí. Havránková postavila na zadní. To by asi udělal každý. Já naopak Havránkovou obdivuju, že se nezalekla výhružek o vyvlastnění a to dotáhla to do konce.
16.10.2008 10:31
Ira (neregistrovaný)
Přesně a paní Havrákové můžeme jenom gratulovat a vážit si jí jako člověka, který chce hospodařit a nechce na svých pozemcích postavit nějaká plechová monstra. Víc takových lidí bychom v současné době moc potřebovali.
16.10.2008 13:42
Diviš (neregistrovaný)
Nakonec si to Bradík bude dávat jako zásluhu.Dal se dokonce vyfotit s pozadím dálnice.To je ale opravdu neskonalá drzost.Vůbec nic,ale opravdu nic, pro to neudělal a ještě by to snad chtěl využít.Tak snad konečně by měli hradečáci tohoto pána při volbách úplně vypusti.A to nejsem bolševik ani socan.Hrůza že jsme naivně věřili,že tito lidé to postrčí k lepšímu.Ti z toho maj jen koryta a peníze a asi nejen na "výplatní pásce.".Můžete na misku vah dát i další "zdařilé akce" autobusové nádraží,prostor před Černigovem ,přejezd přes Pospíšilovu třídu,Atol,školní stravování,koupaliště a.t.d.
16.10.2008 16:56
Phavel (neregistrovaný)
Já na tohle říkám jedno: výkup pozemků pro dálnici (ať už D11, nebo jinou) se tímto krokem do budoucna nesmírně zkomplikoval. Je to precedens, ze kterého si můžou vzít příklad lidé (a spekulanti), kteří vlastní obdobné pozemky. Podívejte se na trasu D11 v katastrální mapě, víte kolik pozemků od jaké hromady vlastníků se muselo vykoupit ?!? Nevím jak by stavba postupovala, kdyby chtěl každý 25 násobek rozlohy svých pozemků ?! Náš stát nemá rozlohu Ruska, aby si mohl dovolit takle rozdávat. A ještě jednou k p. Havránkové, já slyším všechno pouze z médií řečeno pouze a jen z její strany. Tj. jak ona nabízela směnu už v 90. letech apod. Ovšem nikdy není nic jenom černobílé. A ještě k té směně. Já si pamatuji, že trasa dálnice vůbec nebyla v 90 letech takle jistá. Bylo v plánu její vedení i dál od HK. Jak v tomto případě mohli úředníci něco směňovat v situaci, kdy projekt naení zcela dohotoven a není jasné, jakých pozemků se stavba dotkne? Úředník se musí řídit zákonem a ne svým odhadem, na to nemá pravomoc. ...Jak říkám: signál pro budoucí majitele pozemků v trase dálnic:"Spekulujte!" a těm co již státu prodali:"Jste hloupí, že jste se svých pozemků bez boje zbavili". Každá další podobná stavba ve veřejném zájmu se teď bude stavět hůř. Podotýkám, že mi o d11 osobně ani nejde, do prahy autem nejezdím. Ještě jsem zvědav, jak "charakterní" jsou ekologičtí aktivisté, co jim Havránková prodala tu cestu. Jestli jim jde opravdu o přírodu (budou dělat potíže dál), nebo o zájmy p. Havránkové :-)
17.10.2008 00:06
Ira (neregistrovaný)
Úředníkům ,kteří již věděli, kudy D11 povede, rozhodnutí trvalo tak dlouho, až zmíněné pozemky stouply v ceně a proto je náhrada nyní tak velká. Kdyby úřednící pracovali jak mají, mohlo to být levnější. Ale tak je to v našem státě se vším.
17.10.2008 09:50
Phavel (neregistrovaný)
Podle mě jsou v tomto případě na vině špatné zákony, měli bychom si vzít příklad ze západních států. Rozdávat 25násobky státní (určitě podhodnocené) půdy je podle mě špatně. Dál na Jaroměř jsou zase další spousty vlastníků, stát těžko může všem takto rozdat. Pozemky p. Havránkové na ceně stouply, protože byly chytře převedeny na stavební. Je to zajímavé, taky bych si chtěl někde koupit levně hektar pole (zemědělské půdy) a nechat ho převést na stavební pozemky - a tím ho rapidně zhodnotit. Jak tato procedura vůbec probíhá, jakto že to někdy jde a někdy ne? Myslel jsem, že kvalitní půda (s velkou bonitou) bude spíš chráněna, ale to asi u převodu nerozhoduje.
17.10.2008 11:44
Ira (neregistrovaný)
Pozemky paní Havránkové musely být převedeny na stavební, když na nich stát chtěl stavět dálnici. Na pozemku, který není vyjmut ze zemědělského fondu, nelze dálnici stavět.
21.10.2008 10:17
Phavel (neregistrovaný)
Dobře, myslel jsem že stát nejprve pozemky vykoupí a pak se postará o jejich vyjmutí ze zemědělského fondu a převod na stavební.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme