Vila Anička je definitivně pod ochranou

Secesní vila Anička v širším centru Hradce Králové je památkově chráněná - rozhodnutí je pravomocné. Verdikt tak patrně udělal tečku za nejistotou v osudu oblíbené městské stavby. Pojišťovna Generali zvažuje další kroky.

Po třech letech sporů mohou nyní zastánci Aničky klidně spát. Vila podle rozhodnutí ministerstva kultury není jen zajímavá pro hradecké patrioty, ale zaslouží si ochranu státu. Ministr kultury totiž zamítl rozklad, kterým chtěl majitel vily, Pojišťovna Generali, zrušit památkovou ochranu. Pojišťovna se už dlouho netají tím, že by chtěla kvůli svým komerčním zájmům vilu zbourat a místo ní vybudovat nový administrativní komplex. Nové pravomocné rozhodnutí ale z budovy už podruhé udělalo nedotknutelnou památku. „Ministr tak rozhodl na základě doporučení rozkladové komise, vila je tedy v současné době kulturní památkou,“ potvrdil Hradeckému deníku mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.
Podle pojišťovny ale rozhodnutí poškozuje její zájmy. Když Generali vilu kupovala, s její další existencí nepočítala. Hodnotou jsou pro společnost pozemky, a to společně s místem pod protější vilou, kde kdysi sídlila dopravní policie. „Momentálně zvažujeme další kroky proti verdiktu ministerstva kultury. O následném postupu ještě nebylo rozhodnuto,“ sdělil Deníku mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.
Už dříve ale zástupci pojišťovny uvedli, že vilu mohou například obestavět. „Jediným řešením je obestavět vilu Aničku s jejím zachováním. Pro nás je to těžký úděl, myslíme si, že je to pro Hradec ztráta,“ citoval před rokem Hradecký deník vyjádření projektového manažera Generali Luďka Jelínka pro Českou televizi. Další variantou by po dostavbě nového administrativního centra mohl být pronájem. "Je to z důvodu bezbariérového přístupu, dále pak kvůli kvalitnímu prostředí pro zaměstnance a zejména komfortu pro klienty, protože prostory ve vile jsou nevyhovující. V případě realizace počítáme s pronájmem vily,“ řekla Hradeckému deníku loni začátkem září Renata Werliková ze společnosti Generali Pojišťovna. Podle ní přináší situace kolem Aničky Pojišťovně výrazné ztráty.
Opora v podobě státní památkové ochrany tak nyní bude zřejmě silnější, než podpora, kterou vile věnovalo město. "Kvitujeme, že investor přistupuje citlivě k názorům občanů města a udělal vstřícný krok. Ale na druhou stranu musím říct, že původní záměr, zahrnující zbourání vily a dostavbu obou protilehlých nároží, se mi líbil víc,“ komentoval loňské informace Generali o zachování vily v Hradeckém deníku náměstek primátora Martin Soukup.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.8.2010 10:41
rzr (neregistrovaný)
Jasný signál všem blbcům, kteří by snad chtěli v HK investovat.
4.8.2010 14:12
Kika (neregistrovaný)
Bez takových b...ů se Hradec docela dobře obejde.
8.8.2010 00:32
Vladimíra Šilhánková (neregistrovaný)
Já myslím, že je dobře, aby vila Anička zústala zachována. Jen se bojím té snahy ji obestavět. To by pak bylo jen Pyrhovo vítězství, měla by zůstat tak jak je.
13.8.2010 15:00
Martin Samohrd  (Nováček)
OČEKÁVÁM TEĎ, ŽE MINISTERSTVO KULTURY BUDE V HRADCI PAMÁTKOVĚ CHRÁNIT I 40 - 50 DALŠÍCH A HODNOTNĚJŠÍCH VIL. PODAJÍ NÁVRH NA JEJICH OCHRANU TI CO HO PODALI NA ANIČKU?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme