Vila Anička definitivně zůstane stát

Zastánci zachování hradecké vily Aničky si s největší pravděpodobností mohou připsat definitivní vítězství. Po dvou letech nejistoty její majitel, pojišťovna Generali, ustoupila od původního záměru. Anička se bourat nebude. Nové administrativní centrum má ale přesto vzniknout.

Nová studie, kterou pojišťovna představila městu, počítá se zachováním vily. Moderní administrativní centrum má vzniknout v jejím okolí. „Jediným řešením je obestavět vilu Aničku s jejím zachováním. Pro nás je to těžký úděl, myslíme si, že je to pro Hradec ztráta,“ citoval Hradecký deník vyjádření projektového manažera Generali Luďka Jelínka pro Českou televizi.
Secesní vila se stala srdeční záležitostí. Pro majitele však nemá valnou hodnotu. S jejím zbouráním přitom počítal ve svých záměrech i architekt Gočár. Přesto Anička přežila až do dnešních dní. „Investor nám skutečně předložil návrh nové studie, která počítá se zachováním vily Anička. Kvitujeme, že přistupuje citlivě k názorům občanů města a udělal vstřícný krok. Ale na druhou stranu musím říct, že původní záměr, zahrnující zbourání vily a dostavbu obou protilehlých nároží, se mi líbil víc,“ sdělil Hradeckému deníku náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.
Ochránci Aničky mají ale jasno, je to výhra pro celý Hradec. „Vím o tom zatím jenom od novinářů, ale pokud je to pravda, tak z toho máme radost. Na takovou zprávu čekáme dva a půl roku. Jde nám o záchranu vily Anička. Myslím, že tuto zprávu uvítá i veřejnost,“ potvrdil Deníku Daniel Jezbera ze Společnosti ochránců památek ve východních Čechách.
Osud vily Aničky v širším centru města byl přitom nejistý do posledních dní. Pojišťovna se ji chystala strhnout už od roku 2007. Vilu měla nahradit nová budova z betonu, skla a oceli. Na stranu obránců Aničky se přiklonilo i ministerstvo kultury, které ji zařadilo na seznam chráněných památek. Pro formální nedostatky toto rozhodnutí ale Městský soud v Praze počátkem července zrušil. Ministerstvo chtělo o zápis na seznam znovu usilovat a zástupci Generali tehdy další plány pozastavili. Nyní se zdá, že je válka o Aničku definitivně u konce. Jak ale bude nové administrativní centrum a okolí vily vypadat, je zatím pro většinu Hradečanů velkou neznámou. Pojišťovna chce Aničku zachovat a obestavět.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.8.2009 21:12
rzr (neregistrovaný)
Krása, opět vítězství, pro změnu rádobypamátkářů, nad rozumem. Prostě "Hradec, skanzen republiky" nebo tak nějak to je, ne?
28.8.2009 08:35
Dan (neregistrovaný)
Jasně, všetko popíliť!
2.9.2009 22:25
eleron (neregistrovaný)
Když rovnou vyhrožují, ž etam postaví okolo této vily paskvil. Myslím, že přání všech je aby v této části zůstala jakási vilová/zelená zóna od Střeláku až do Lipek a nejde jen o jeden baráček. Jestli přímo z pr..ele této vily stejně vyroste nějaký komerční paskvil, který úplně rozbije příjemný,romantický zelený pruh v tomto centru a bude blýskat arogantními zrcadly jako střepem, který krvavě přeřízl tento živý pás, tak je to slabé vítězství.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme