Štítky: | Kultura | Víkend | Pozvánka |

Víkend v Hradci startuje na kolech

Hradec Králové je považován za město plné cyklistů a cyklistických nadšenců, nejinak začne tento víkend. V pátek odstartuje cyklistický závod Velká cena Hradce Králové, který bude předzvěstí sobotní celokrajské Grand Prix. Kromě sportovně cyklistických zážitků ale zveme i na jeden z padesáti nejlepších festivalů světa, alespoň podle CNN, na Hip Hop Kemp.

Hradec na kolech

Od pátku bude Hradec ne na nohou, ale na kolech. Páteční podvečer totiž bude patřit tradičním cyklistickým závodům Velká cena Hradce Králové. Do ulic města tak v pozdních odpoledních hodinách vyrazí profesionální týmy z tuzemska i zahraničí. Své závody v rámci velké ceny budou mít i děti a amatérští nadšenci. Letos se tato Grand Prix jede už ve svém 47. opakování. Organizátoři zároveň upozorňují, že v pátek 17. srpna v době od 16 do 20 hodin budou platit určitá provozní omezení. „Cyklistické závody konané v centru Hradce Králové zasáhnou do provozu v části třídy Československé armády, která bude jednosměrně uzavřena. Některé linky městské hromadné dopravy tedy pojedou v části své trasy jinudy,“ uvedl to Martin Černý z královéhradeckého magistrátu. Na Velkou cenu Hradce Králové pak v sobotu navazuje krajská grand prix, při které se na silnicích uvede na 140 závodníků z celého světa. „Jejich trasa odstartuje z Pivovarského náměstí a do cíle cyklisté doputují přes Opočno, Dobrušku, Olešnici v Orlických horách, Deštné v Orlických horách, přes Rychnov nad Kněžnou až do Třebechovic pod Orebem,“ řekl Imrich Dioszegi, tiskový mluvčí kraje.

Světově oceněná hradecká festivalová scéna

Protože máme ve zvyku zvát i koncerty, které se v Hradci konají, tak čím jiným začít než jedním z padesátky nejzdařilejších festivalů světa, tedy Hip Hop Kempem? Hip Hop Kemp sice začal už ve čtvrtek, ale do soboty je ještě stále šance si zajít do hradeckého Festivalparku a nasát trochu hip hopové scény. Organizátoři i letos slibují neopakovatelnou atmosféru. „Line-up začíná jmény jako Mos Def, Dilated Peoples, Danny Brown a to zdaleka nekončí. Pro letošek můžeme slíbit, že ve Festivalparku zažijete ještě víc adrenalinu, než jsou návštěvníci festivalů běžně zvyklí. Rajčatová bitva se bude opakovat, zaskáčete si Bag Jump, rozstřílíte se na paintballu, dáte závody na motokárách nebo vyzkoušíte novinky v riders zóně,“ lákají pořadatelé kempu. Kromě hudebních zážitků se v sobotu návštěvníci můžou setkat s jednou specialitou v podobě zcela netradičního divadla La Putyka. Jejich vystoupení vždy slibuje dobrou zábavu na pomezí akrobacie, moderního tance, loutkového divadla, koncertu a obrovského sportovního výkonu. „V souboru, který zpestří dlouhou řadu vystupujících rapperů, najdete ty nejlepší herce, muzikanty, akrobaty a tanečníky,“ doplňují organizátoři.

Nábřeží opět ožije

Není-li vaším hobby ani sport a ani hip hop, může vás zaujmout další z akcí, které vyplňují víkendový život na zdejších nábřežích. Tuto sobotu se od 10 do 18 hodin na Tylově nábřeží uskuteční „Nábřeží skla a keramiky“. I tentokrát budou moci návštěvníci prohlížet a nakupovat výrobky sklářských a hrnčířských mistrů z celé republiky. Zároveň mohou být účastni samotného procesu výroby, řemeslníci totiž budou některé z tradičních technik i předvádět. „Bohaté nabídkové spektrum sahá od tradiční ručně točené dekorované keramiky, kameniny, plastik, mís, pekáčů, hrnců, váz, svícnů a varného skla přes smaltované sklo až po skleněné obrázky, hodiny, květiny, domečky, šperky a figurky. Zajímavostí bude jistě i zahradní dekorativní keramika či keramika pálená na 3 výpaly tzv. krakelováním,“ zve všechny Hradečany Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Víkendové filmy

A ani tentokrát nezapomínáme na filmovou nabídku hradeckých kin. Po celý víkend je v nabídce multikina Cinestar jedna z novinek pro dětské publikum. Nový animovaný film s názvem Rebelka pochází z produkce studia Pixar, což samo o sobě slibuje hezkou podívanou nejen pro malé, ale i jejich rodiče. Milovníci „animáků“ se mohou těšit na nezkrotnou rusovlasou princeznu, která vlastně po celý film ani tak neřeší problémy související s nápadníky, ale především mezigenerační vztah se svou maminkou.

Na podobné téma bude v pátek promítat i letní kino Širák. Na břehu Orlice se nabízí film „Musíme si promluvit o Kevinovi“, který taktéž zabředá do problematiky vztahu mezi rodičem a dítětem – konkrétně mezi matkou a jejím synem. Na rovinu je třeba uznat, že právě tento film nebude žádné melodrama, ale divák si užije trochu hororové podívané. Film oceněný Evropskou filmovou cenou, nominovaný na Zlatý glóbus a nejlepší film MFF Londýn strhne traumatem ženy, která se pro svého syna vzdala kariéry a po celý jeho život bojuje s agresí, kterou chlapec vybíjí nejen na ní, ale i na svém okolí.

Sobotní snímek v letním kině nese název „Nevěstinec“. Pochází z Francie a představí touhy i trápení padlých žen z přelomu 19. a 20. století. Ve filmu sice zazáří krásné kostýmy, ale na druhou stranu se zabývá i sociálními změnami v tehdejší společnosti a samotné aktérky nevěstince vykresluje jako ženy se skutečným osudem, city a zdravotními problémy. „Nevěstinec“ je mimo jiné inspirován současnou sociologickou studií tehdejších poměrů ve vykřičených domech. Oba filmy začínají od 21 hodin a cena vstupného je jako vždy velice přívětivá.

Další nabídku z hradecké kultury najdete zde.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme