Štítky: | Kultura | Víkend | Sport | Pozvánka |

Víkend v Hradci: jazzové nábřeží anebo noční romantika

Na jazz na nábřeží, na výlet ve vlaku Kuksáček, na noční vyhlídku na Bílé věži, na romantickou hvězdnou podívanou, na Poutníky na Šrámkově statku anebo na procházku s vílou Orličkou. Na to všechno Vás zveme v prvním srpnovém víkendu v Hradci Králové.

Začneme ale fotbalem. Již v pátek je připraveno první domácí vystoupení královéhradeckých prvoligových fotbalistů v letošním ročníku Gambrinus ligy. FC Hradec Králové přivítá ve 20,15 na Všesportovním stadionu v Malšovicích fotbalisty Jablonce. Utkání bude mít zajímavý nádech, protože Jablonec od léta trénuje dvojce Kotal - Šmarda, která ještě před třemi měsíci působila právě v Hradci Králové.

Pravidelné letní koncerty country a folkových kapel na Šrámkově statku pokračují i v srpnu. První srpnový pátek do Piletic zavítají brněnští Poutníci. Bluegrassová kapela, která spolu hraje už 42 let, se na Šrámkově statku představí od 19 hodin. A jako vždy na posluchače kromě kvalitních hudebních zážitků čeká i letní grilování v místní stylové hospůdce.

Sobotní ospalé odpoledne na Eliščině nábřeží oživí jazzové tóny. V 16 hodin tady začne Nábřeží jazzmanů, v pořadí už pátá akce z cyklu Královéhradecká nábřeží. „Díky mnoha pořadatelům a obyvatelům města se z Labského nábřeží postupně vytváří místo setkávání, debatujících přátel a milovníků kultury,“ uvedl Aleš Mokren, vedoucí odboru kultury, sportu a cestovního ruchu hradeckého magistrátu. Kromě poslechu jazzu si na nábřeží můžete prohlédnout nově instalované sochy, které sem minulý víkend přivezli sochaři z Hořického mezinárodního sochařského sympozia.

Srpen, tedy polovina prázdnin, stále ještě láká k plánování výletů. Vlak Kuksáček vyráží každou prázdninovou sobotu hned za několika cíli v okolí Hradce. Navštívit tak můžete pravěkou vesnici ve Všestarech, nedaleké bojiště Prusko-rakouské války z roku 1866 anebo se porozhlédnout po hradeckém okolí z rozhledny na Chlumu. Vlak Kuksáček vyráží také za dalšími cíli, na příklad k zámku ve Smiřicích, železničnímu a městskému muzeu v Jaroměři, k pevnosti Josefov a dalším. Celkem Kuksáček zastavuje na deseti místech. „Na zastávkách najdete turistické a cykloturistické trasy, ve Smiřicích pak můžete přestoupit na lodní dopravu po Labi. Historický motoráček z roku 1955 přezdívaný „Hurvínek” nabízí zážitek z cestování vlaky našich dědečků,“ lákají provozovatelé Kuksáčku.

První sobotu v měsíci mohou Hradečané opět navštívit Bílou věž i v noci. Od osmi večer do půlnoci je připravená noční prohlídka Bílé věže. „Během výstupu na věž budou návštěvníci míjet 503 let starý, impozantní desetitunový zvon Augustin, jehož v Čechách svou velikostí předčí jen svatovítský Zikmund,“ popisuje zajímavosti prohlídky Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. Jak dále uvádí, byl zvon Augustin do Bílé věže zavěšen v roce 1581. V roce 1968 na dlouhých 40 let oněměl, aby se nakonec díky iniciativě a nadšení současných zvoníků v lednu roku 2008 znovu rozezněl. Další prohlídky hradecké bílé dominanty jsou v období prázdnin přístupné denně od 10 do 19 hodin.

Večerní program s nádechem romantiky čeká i v hradecké hvězdárně a planetáriu. Po červencové odmlce v programu se dveře a střecha hvězdárny opět otevírá veřejnosti. V sobotu od osmi večer je připraven film anebo ukázky dalekohledů. Nejzajímavější letošní úkazy na obloze pak představuje výstava s názvem Ve znamení planet, jejímiž autory jsou Lenka Trojanová a Jan Veselý. Pracovníci hvězdárny také zvou všechny zvědavce na večerní pozorování oblohy, které začíná o půl desáté, samozřejmě pokud nebe dovolí.

V neděli 5. srpna je znovu připraveno „Putování s vílou Orličkou“, která malé i velké návštěvníky zavede do Jiráskových sadů. Tady na ně čeká seznámení s nejroztodivnějšími bytostmi, které pocházejí od řek Labe a Orlice. „Díky laskavosti Marty Pohnerové, která poskytla autorská práva k použití postaviček hradeckých víl a skřítků, mohou být realizována již třetím rokem pohádková putování pro rodiny s dětmi,“ uvedli organizátoři z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. Procházka s Orličkou začíná dopoledne v 10 hodin a po jejím ukončení si můžete ve zdejším informačním centru zakoupit dřevěnou postavičku skřítka jako upomínku na putování.

A na závěr ještě jedna jazzová pozvánka. Ani tuto neděli nebude chybět tradiční koncert v Jiráskových sadech. Tentokrát se představí muzikantské uskupení E.S.B. – Quintete Milana Sedláčka, které svým zpěvem doprovodí Lubica Smitková. Posluchači se mohou těšit na jazzovou improvizaci v podání zkušených muzikantů.

Přehled dalších kulturních tipů najdete v rubrice kulturní akce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme