Víkend prožijte s Hronem anebo balóny či sochaři

Poslední červencový víkend přinášíme pozvánky na nejen hradeckou kulturou. Na Chlumu se očekává bavičský recitál Vladimíra Hrona, na hradeckém nebi se zaskví nejeden horkovzdušný balón, víkendové nákupy můžete zvládnout na farmářských trzích a na závěr víkendu se pokochat s hořickými trubičkami a sochami.

Hned v pátek od 19 hodin odstartuje víkend hudebně zábavnou podívanou s Vladimírem Hronem. V přírodním amfiteátru na Chlumu bude bavič Hron imitovat nejvýznamnější představitele hudby ve všech možných žánrech a stylech. Pořadatelé slibují, že během 90 minut se dostane i na konfrontace české popové scény a veselé historky z natáčení. Hronovu „One man Show“ pod širým nebem zakončí afretparty v country stylu a s kapelou Dostavník. K příjemnému posezení v chlumském lesním divadle určitě nebude chybět něco dobrého na chuť i žízeň.

Z úplně jiného soudku bude dvoudenní setkání balónových nadšenců. Na brzké odlety v půl sedmé ráno se můžou Hradečané přijít podívat na prostranství mezi hradeckou univerzitu a hradeckou fakultní nemocnicí, kde se akce s názvem Balónové dny uskuteční. „Každý se bude moci podívat, jak startuje horkovzdušný balón, zasoutěžit si o letenky a sledovat barevnou plejádu horkovzdušných balónů nad Hradcem. Počítáme s účastí 12 balonářů z východních Čech,“ popsali organizátoři. Odpolední odlety v půl páté jsou nachystané i pro diváky. Ani letos nebude chybět balónový souboj o Pohár města Hradec Králové. Kromě samotných letů horkovzdušných balónů čeká na návštěvníky večerní hořáková ohňová šou, představení se dobrovolného hasičského sboru z Malšovy Lhoty a pro nejmenší zábava ve skákacích hradech.

Jako ekologickou vsuvku do kulturních pozvánek si dovolíme pozvánku na farmářské trhy. Tentokrát je o to zajímavější, že se v Hradci konají dokonce dvoje trhy. Ty tradiční, které pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost pravidelně, se jako vždy uskuteční v Gayerových kasárnách v sobotu od ranních hodin. „Trhy se nám utěšeně rozrůstají – počet stánků se pohybuje kolem čtyřiceti,“ popsala pozitivní ohlasy Hradečanů pořadatelka Jaroslava Vajrauchová. Další možností k nákupu potravin od farmářů nabízí Zelené trhy, které se v Hradci představí poprvé. Zelená tržnice se otevře na Ulrichově náměstí v pátek a v sobotu vždy od 8 do 15 hodin. „Naše trhy jsou jedinečné prodávanými produkty - najdete na nich pouze bio produkty od českých farmářů garantovaných PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců,“ vyvětlila výjimečnost trhů Andrea Jandová, jedna z organizátorek. Na Ulrichově náměstí se uskuteční i přednášky, promítání anebo čtení a malá farma pro děti.

V neděli si udělejte čas na letní večerní procházku po nábřeží, můžete ji zakončit na vernisáži akce Nábřeží sochařů. Od deváté hodiny večerní budou k vidění a obdivování výsledky práce sochařů, kteří se i letos sešli na Hořickém mezinárodním sochařském sympoziu. „Návštěvníci místo častých kamenických a řezaných postupů opět po delší době uvidí například bohatě plastickou sochu s tradičními sochařskými postupy od Petera Yarwooda. Anebo utaženou formu s dekorem z pohledu indického sochařství od Bhupata Rama,“ popsal dojmy z letošního sympozia jeho organizátor Martin Samohrd. I letos se sochaři i organizátor těší na reakce návštěvníků i kolemjdoucích na samotné sochy. „Snad si opět potvrdím, že každá socha má svého diváka. Jedni velebí a druzí haní a u sousední sochy si role vymění. A snad budou ti hanící opět v jasné menšině,“ doufá Martin Samohrd a všechny zvědavce zve na hořické trubičky, pivo a potěšení z výtvarného umění.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme