Víkend: divadelní premiéra, koncerty a zpátky do lesů!

Richard III., nový počin pro tuto sezónu
Richard III., nový počin pro tuto sezónu

Další říjnový víkend láká na posledních pár slunečních paprsků a tak zveme nejen za kulturou, ale i do hradeckým městských lesů, které se konečně v plné kráse otevírají veřejnosti. Nenechte si však ujít ani divadelní premiéru u Klicperů. O hudební zážitky tento víkend také nebude nouze.

Premiéra na divadelních prknech: Richard III.

„Slavná Shakespearova hra jako kabaret o bezmoci mocných v radikální úpravě v režii Davida Drábka,“ tak uvádí divadelníci z Klicperova divadla svou letošní první premiéru.

Hra Richard III. z pera slavného Williama Shakespeara je po Figarově svatbě další z kusů, které zapadají do cyklu „Bůh ochraňuj Williama Shakespeara“. „Pod heslem "Království za koně" se můžeme těšit na zbrusu nového Richarda III. - bez soucitu, bez blankversu, zato s hrbem rostoucím jak houba po dešti. V titulní postavě mrzkého padoucha s neodolatelným cynickým humorem se navíc představí Pavlína Štorková,“ uvedla Jana Slouková, dramaturgyně Klicperova divadla.

Richard III. slibuje nejen zcela netradiční pojetí, režisérem je přeci David Drábek (!), ale jako vždy i zajímavou hudební složku. Kromě samotných herců se na scéně objeví i členové Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové, kteří Richarda III. doprovodí hity od zpěvačky Enya, skupiny Queen anebo od Eltona Johna.

Krásné muže v krásných rolích krásných žen a krásnou ženu v krásné roli ohavného padoucha mohou hradečtí divadelní nadšenci zhlédnout v premiéře už tuto sobotu 20. října od 19 hodin na hlavní scéně Klicperova divadla. Premiéra je jedním z vrcholů podzimního divadelního festivalu Čekání na Václava.

Víkendová muzika

Festival Čekání na Václava přináší ale i jednu hudební lahůdku – v neděli od sedmi večer se na hlavní scéně v Klicperově divadle představí zpěvák a písničkář Karel Plíhal.

Ještě do neděle hostí Hradec Králové jazzový festival Jazz Goes to Town, vyvrcholí však sobotním koncertním maratonem v Aldisu. Od sedmi večer do půlnoci na posluchače čeká pět zajímavých hudebníků a uskupení. „V sobotu 20. října v rámci hlavního večera v kongresovém centru Aldis vystoupí mimojiných také Terry Bozzio. Je to bubeník Franka Zappy a Jeffa Becka. Představí se se svou sólo drums performance,“ zve jazzové milovníky Marcela Kirschová z produkce festivalu. Nedělní závěrečný koncert festivalu pak bude patřit jedinečnému Slovákovi Laco Deczimu, který přijede i se svou kapelou Celula New York. Koncert začíná v sedm večer v AC klubu.

Zpátky do lesů

Hradečané se mohou „v plné parádě“ opět vrátit do zdejších lesů a užít si tak ještě několik posledních přívětivých podzimních dnů.

Hradecké městské lesy totiž konečně zrušily zákaz vstupu do lesů, který vydaly už v červenci letošního roku kvůli ničivým bouřím. „Po zrušení zákazu je vstup do lesa tak jako dříve, tedy na vlastní nebezpečí. Je však nutné počítat se zvýšeným pohybem lesní techniky na lesních cestách,“ vysvětlil Radek Jůza z Městských lesů Hradec Králové.

Vezměte tedy své děti do hradeckých lesů a projděte se s nimi po „Pohádkové stezce“. Budou vás doprovázet bytosti jako drak Větvička, kouzelník Šišule anebo borůvková víla. Další ze stezek pro děti se jmenuje „Planetární“ a ztvárňuje model naší sluneční soustavy v měřítku 1:1 miliardě.

Další tipy na nejen víkendové akce a dění najdete v naší kulturní rubrice.

Na Jazz Goes to Town se představí Terry Bozzio Na Jazz Goes to Town se představí Terry Bozzio
Pohádková stezka v hradeckých lesích Pohádková stezka v hradeckých lesích
Planetární stezka s modely 1:1 miliardě Planetární stezka s modely 1:1 miliardě

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme