Víkend: dětská představení, výstava a sborové zpívání

Víkend v Hradci Králové bude naplněný pohádkami pro nejmenší, ale zveme také do Galerie moderního umění a na koncert Českého chlapeckého sboru, který zahájí sezónu světovou premiérou.

První páteční akce, na kterou zve Galerie moderního umění, začíná už v půl desáté dopoledne a jmenuje se „Mami, tati, pojď si hrát... všemi smysly“. Pro děti od dvou do pěti let a jejich rodiče jsou připraveny výtvarné dílny se zaměřením na smysl – konkrétně čich. „Otevřené výtvarné dílny jsou zaměřené na poznávání výtvarného umění všemi lidskými smysly,“ popisují pracovníci galerie. Program pro děti trvá zhruba hodinu.

Pokud už navštívíte prostory Galerie moderního umění v Hradci Králové, tak si nenechte ujít výstavu Františka Kupky a Otta Gutfreunda, která tyto výtvarníky představuje jako vojáky na frontě v první světové válce. „Na výstavě jsou k vidění skicovité kresebné záznamy, které vznikaly přímo na bojištích a v zákopech, ale také Kupkovy návrhy státních symbolů, uniforem pro čs. armádu nebo návrhy řádů a medailí,“ informují galeristé. Součástí výstavy jsou také čtyři cenná Gutfreundova díla - postavy vojáků z první světové války, které umělec vytvořil společně s Emanuelem Koreckým (v letech 1924-25) pro tehdejší Památník odboje. Výstava je otevřena od poloviny září a její ukončení je naplánováno na 18. listopadu.

Pohádky na víkend

Sobota v Hradci Králové opět slibuje zábavu i pro nejmenší. Děti se mohou těšit třeba na pohádku O Palečkovi. Tento klasický pohádkový příběh bude k vidění v prostorách Adalbertina od 10 hodin. Herci z Malého divadélka z Prahy dětem citlivě ukáží, jak pevné dokáže být pouto mezi rodiči a dítětem. Představení také doprovodí řadou písniček na kytaru a zobcovou flétnu.

Další víkendová dětská představení mají nachystaná v Divadle Drak. Pohádka s názvem Zlatá rybka začíná v sobotu ve čtyři hodiny odpoledne na hlavní scéně. Nedělní představení Červená Karkulka pak láká na zajímavý projekt, který reaguje na moderní a současné proudy propojování divadla a vzdělávaní. „Výchovný, interaktivní program hravou formou vysvětluje, co je divadlo a jaké profese se podílí na vzniku každého divadelního představení. Děti se v něm seznámí se základními pojmy, kdo je režisér, co obnáší profese scénografa nebo dramatika. Sami si vyzkouší, jak se pracuje s jednotlivými typy loutek – manekýnem, maňáskem a marionetou,“ popisují představení divadelníci z Draku. Děti tady mohou vstoupit do rolí postav pohádky o Červené karkulce a poznají tak divadelní práci nejen zvenku, ale i zevnitř. Nedělní představení také začíná v 16 hodin.

Zastavení se sborem

Na první říjnovou neděli si Český chlapecký sbor z Hradce Králové připravil pro své domácí publikum slavnostní koncert. Zahájení sezóny pojal sbor velkolepě a posluchači se mohou těšit, že pokud od tří hodin zavítají do katedrály sv. Ducha na Velkém náměstí, vyslechnou si světovou premiéru díla „Žalozpěv za zabité děti“. Jeho autorem je soudobý český skladatel Marek Kopelent. „Je to dílo, které je přímo napsané na tělo pro chlapecký sbor. Prolíná se v něm duchovní rovina s osobními pocity autora, klasický zpěv se střídá s šepotem, celá skladba je prošpikována náročnými rytmy i intervaly a do toho všeho se přidává ještě bláznivější klavír,“ popsal Jakub Martinec, umělecký vedoucí a sbormistr hradeckého chlapeckého sboru.

Na premiéře se s hradeckým chlapeckým sborem představí také jejich hosté. „Tentokrát jsme si pozvali dívčí sbor Cancioneta Praga, který je vynikajícím tělesem, i když je historií ještě mladší, než náš sbor. Vznikl totiž teprve nedávno ze zpěvaček zaniklého sboru Bambini di Praga. Na koncertě bude každému sboru patřit samostatný blok,“ dodal sbormistr. Posledních pár kusů lístků je stále ještě v předprodeji.

Nezapomeňme ale ani na festival Čekání na Václava. O divadelních představeních na tento víkend jsme psali už v článku V Klicperově divadle čekají na Václava.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme