Štítky: | infocentrum |

VIDEO: Nahlédněte do útrob zbrusu nového infocentra

V infocentru na první pohled zaujmou multimediální koule
V infocentru na první pohled zaujmou multimediální koule | autor: MmHK

Informační centrum na Eliščině nábřeží slouží od minulého týdne obyvatelům a návštěvníkům Hradce Králové. Bývalý objekt knihovny dlouhodobě chátral a neměl žádné využití, po několika měsících rekonstrukce v něm našlo uplatnění jedno z nejmodernějších infocenter v celé Evropě. Projekt z části financovalo město, z části na něj přispěly dotace Evropské Unie. Pokud jste se ještě nebyli v technickými vymoženosti nabitém zařízení podívat, máte nyní jedinečnou možnost nahlédnout do jeho útrob v našem videu.

Nové hradecké infocentrum se poprvé veřejnosti otevřelo 1. října v pravé poledne. Rekonstrukci objektu na nároží Palackého ulice a Eliščina nábřeží financovalo město částkou ve výši 15 milionů korun, přes 23 milionů korun přispěla také Evropská Unie. Centrum poskytne návštěvníkům informace týkající se dopravy, kultury, volného času i sportu. Lze zde také zakoupit vstupenky na společenské a další akce ve městě. Samozřejmostí je nabídka informačních a upomínkových předmětů. Suterénní část objektu bude sloužit prezentacím a výstavám, lze zde pořádat i další akce. K dispozici je zde sociální zařízení pro veřejnost, včetně WC. Součástí je i prostor s přebalovacím pultem a sprchou, centrum nabízí také dětský koutek. Atraktivitu prostoru ještě zvyšuje šest interaktivních informačních panelů a multimediální koule, na nichž jsou promítány fotografie Hradce Králové. V budoucnu by na nich mohly být promítány i různé naučné programy. Celý objekt je bezbariérový, nechybí zde výtah. V současnosti v suterénu centra najdete dvě fotografické výstavy.

„Nové infocentrum bude disponovat nejmodernějšími IT technologiemi, které chceme maximálně využívat. Připravujeme například rozšíření služeb pro hradeckou veřejnost o další informace z dění ve městě, na magistrátě a jeho organizacích. Chceme infocentrum maximálně využít také ve vazbě na nové projekty, které v rámci rozvoje města připravujeme v oblasti dopravy, podpory podnikání a dalších,“ uvedl Karel Vít, vedoucí odboru strategického plánování a projektového řízení města.

Video laskavě poskytla: KangaTVCzech

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.10.2015 09:10
Michal Štěpánek (neregistrovaný)
ultimátní íčko
Pomněte, že v HK máme 5 infocenter. Tedy tři jsou městská a 2 soukromá. Na 100tisícové město docela slušný počet – Paříž jich má totiž celých 6 . Například Berlín, kdyby to někoho zajímalo, jich má 7, Praha 6 , Vídeň 3, … Když jsme u srovnávání Hradce s Paříží: při podílu 100tisíc vs.2,2mil. obyvatel a 150tisíc vs.15mil.návštěvníků ročně už i těmi třemi kousky nastavují otcové města laťku na hodně solidní poměr. Z důvodů údajné úspory na nájemném v objektu (provozní náklady nového jsou údajně odhadovány na 6,5milionu Kč ročně), který je v cca 1/4 ve vlastnictví města, někdo přišel s nápadem vybudovat nové íčko v prostorách budovy ve 100% vlastnictví města. Potud vše OK.

Rušené infocentrum na Gočárově třídě je 70m od zastávky MHD a slouží mj.k prodeji jízdenek, dobíjení městských karet, prodeji vstupenek do divadla atp. Nové je 130m od nejbližší zastávky MHD a 240m od jiného dalšího infocentra. V místě omezeného parkování (u původního byla možnost ale taky mizerná). Ve stejné vzdálenosti od nejbližší zastávky MHD, ovšem východním směrem (na Velkém náměstí) jsou a budou 2 další. Část přidané funkce íčka na Gočárovce, prodej jízdenek apod., budou nově řešit automaty v oknech nového Ultimátního íčka. Evidentně technologie, kterou nelze umístit do automatů, kiosků a ploch na zastávkách MHD nebo jejich těsné blízkosti.

Novým účelem nového infocentra má být kromě plnění funkcí starého „íčka“ údajně i medializace památek královéhradeckého kraje. A zde je ta světem zatím neobjevená díra na trhu. Zatímco velkoměstům ujíždějí trendy a krátkozrace propagují své krásy přes různé nezřídka nízkonákladové kiosky, weby a aplikace přišli královéhradečtí s nápadem sebeprezentace prostřednictvím špičkové audio-video technologie. Přečtete-li si její podrobné zadání, nedáte-li se ošálit atributy souborů a párkrát zaklikáte na googlu či jiném preferovaném vyhledávači, dojde Vám, že omezení pro výběr výrobků byla takřka … tristní. Projekt je totiž, ač to popisová pole výkresů a technických zpráv maskují, naklíčován na výrobky konkrétního dodavatele do ČR který byl pro jistotu i spoluprojektantem dané nikoliv marginální části projektu. Zadání výběrového řízení rekonstrukce bylo potom investičním odborem umně schováno do přihrádky „dodávka“ a nikoliv stavební práce ač je za ně zodpovědný činitel sám při obhajobě nutného navýšení rozpočtu dne 16.12.2014 vydával (viz zvukový záznam k ZM/2014/66 a zejména k ZM/2014/67 – viz zvuková stopa 036_21_ZM-N_8961.mp3 ) .
Součástí multimediální technologie jsou např.:
– 2 olbřímí video stěny sestavené z 18-ti ks 60″LED pouze z displejů SHARP typ PN á 200tis Kč/ks a spec.úpravou na multitouching (avšak bez konkrétního programu) za celkovou cenu min.3mio Kč a spotřebou 3,6kW/h tj.38tis Kč/rok. při využití celou otevírací dobu. Celá 1/3 plochy je mimo dosah dospělého člověka a 2/3 mimo malého člověka. Program nebyl předmětem VŘ. Jen na okraj: výhradní dodavatel displejů SHARP do ČR je jen jeden

– nad vstupem bude umístěna promítací video koule průměru cca 1,5m s technologií za cca 5mio Kč bez DPH a spotřebou cca 3kWh (26tis Kč/rok) a životností spec.žárovky 20-40dnů při ceně 70tis Kč/ks (1.výměna ale stojí bezmála 200tis.Kč). Výhradní dodavatel promítaček BARCO do ČR je stejný jako u displejů SHARP. Á propos také máte pocit, že je nutné do informačního centra osazovat prvek o objemu 1m3 s příslušenstvím v ceně 6-7milionů Kč vč.DPH na který bude všehovšudy promítáno deset krás Hradce Králové a jedna o Zemi?

– v suterénu budovy bude dalších 16ks 42″LED displejů za celkem 3/4mio Kč. Program neznámý, přepočtená spotřeba min.19 tis/rok. Asi nemá cenu opakovat, že jejich výhradní dodavatel je ...

– protože je poloha budovy orientována okny převážně na Z a SV a 1/2 je umístěna do suterénu, bude nutné prostor osvětlit. Nejlépe designovými svítidly za cca 2.250.000 Kč – jsme přece v Česku a projekt je financován z veřejných prostředků. Minimální osvit je stanoven hyg.předpisy a i při využití LED technologie bude spotřeba 9kWh. Při pouhé 50% současnosti (svítit by se mělo alespoň v suterénu) vyjde spotřeba el.energie min.na 47.500Kč/ročně.

– vybavení tiskárnami a dalšími promítačkami nejlépe konkrétními modely – rozuměj opět pouze konkrétního dovozce do ČR. Jak taky jinak.

– echtovní provedení předstěn. Když už tak už. V ceně cca 10tis Kč/m2. Těch metrů je tam cca 100…

– atd.atd.atd.

Při průzkumu, na kolik by přišla stejná multimediální technologie „nenaklíčovaná“ na konkrétní modely konkrétního dovozce se odhad konkurenčních dodavatelů pohyboval okolo min.30% úspory (tj.cca 5mil Kč). Když už tedy musí být.

Finále
Podle v úvodu zmíněného usnesení nejlepšího zastupitelstva města Hradce Králové ZM/2014/66 z 16.12.2014 byla v soutěži na provedení královéhradeckého ultimátního Íčka v pořadí podle ceny výrazně nejúspěšnější fa za nabídkovou cenu 37.914.506 Kč bez DPH + 7.962.046,26 Kč 21 % DPH = 45.876.552,26 Kč s DPH„.
Předpokládaná cena však byla 34,7mio Kč bez DPH. Tzn.rozdíl 3,2mio Kč (bez DPH) proti předpokladu. Nejbližší další 4 firmy se umístily v závěsu o dalších cca.4,2mio Kč bez DPH výše (a těsném vzájemném rozptylu cca 0,3-1%). V následném usnesení ZM/2014/67 byla bezprostředně projednána „důvodová zpráva k bodu Infocentrum Hradec Králové – úprava rozpočtu“ s navýšením rozpočtu o 8.mio Kč přesunem z jiných stavebních akcí. Náhoda nebo se v Hradci myslí tak progresivně?

Při zdůvodňování usnesení (viz zvuková stopa 036_21_ZM-N_8961.mp3) bylo mj.uvedeno, že se jedná o (pouhou) rekonstrukci interierů, propojenou počítačovou síť a „hlavně sanační práce suterénních prostor„. Okrajově je pak závěrem zmíněn multimediální systém. Tedy stručné info z cenové nabídky dle zadávacího výkazu výměr:
- kapitola „sanační práce“ tvoří celých 1,6% celkového objemu prací - tedy nikoliv většinu;
- tzv.rekonstrukce interierů (uvažovány veškeré práce HSV + odd.766) činí dohromady sice cca 20% ale obsahovaly velký objem prací z totální přestavby nebo nových interierových prvků – tedy nikoliv rekonstrukce. Ta sama tvoří max.8-10 %ceny;
- pouze okrajově zmíněný multimediální systém napasovaný od počátku zejména na konkrétní produkty (celé VŘ bylo kvůli tomu důmyslně schováno ve složce „dodávka“) tvořilo cca 35% rozpočtu

Roční náklady na provoz el.energie vyjdou město nejspíš na min.150tis Kč a to jen na osvětlení a provoz multimediálního vybavení. Na ostatní technologie (např.30kW klimatizace) odhadem cca dalších 150-200tis.Kč ročně. Tzv.spotřební materiál speciálních žárovek do speciálního projektoru bude město stát několik set tisíc Kč ročně – avšak v 1.roce min.600tis Kč při (krajní hodnota je až 1.mio Kč) – samozřejmě při celodenním provozu. Ne že by tyto údaje byly zástupcům neznámé. Multimediální prvky bylo nutné naklíčovat na konkrétní produkty údajně kvůli zachování kvality. Že byla pro účast ve veřejné soutěži na provedení díla současně požadována reference min.3 podobných zakázek v jednotlivé výši 8milionů Kč, jistina ve výši 650tis Kč a 5-ti letá záruka bylo zřejmě vedlejší.
Subjektivně vzato, spornost tedy tkví nejen v záměru a účelu užívání, které jsou minimálně nedotažené. Třeba ale nakonec fungovat bude a dveřmi nového multimediálního íčka, umístěného v zoně s omezeným parkováním mimo hlavní dopravní uzly veřejné dopravy, poputují do HK a okolí noví udivení návštěvníci, kteří budou nechávat své ratolesti ve sklepním koutku s hifi TV v antivandal provedení nebo procházku městem nahradí hrou na některé z hi-tec dotykových ploch. Určitě však prý nastane i případ, že zde někdo uspořádá přednášku nebo prezentaci protože ALDIS, Filharmonie nebo Gočárův sál v Muzeu naproti přes ulici praskají už dnes ve švech.

Aktualizace srpen 2015:

Dne 31.3.2015 byl podepsán dodatek č.1 na vícepráce v celkové výši 2,5mio Kč. Později v červenci dodatek na méněpráce ve výši necelých 100tis Kč.

Aktualizace 25.9.2015:

V informačním zpravodaji města Radnici č.30 a na webu magistrátu ze dne 23.9.2015 vyšly v titulním článku „Infocentrum vzniklo za pomoci peněz z evropských fondů“ zajímavé údaje.

Redakce (a zástupce města) v článku udává, že celkové výdaje projektu dosáhly 38,8 milionu korun bez DPH (což neodpovídá ani dodatku č.2 SoD), dotace (od NUTS II) činí 23,8 milionu Kč. Z předchozí aktualizace o dodatku č.1+2 ke Smlouvě o dílo, ale vyplývá, že skutečná cena díla je vyšší – 40,354 mio Kč. Dotace navíc měla pokrývat 85% ceny díla – tj.až 34,381 mio Kč. Město, podle znění sebechvalného článku, tedy ze svého „nad plán“ vydalo zhruba 10,6 mio Kč bez DPH.

Na těchto detailech není ani tak zajímavé, že se z EU nepodařilo vydojit oněch 10,6 milionu nebo že Radnice udává nepřesné údaje. Dotace jsou ale přiznávány takzvaně „na položku“ – pokud tedy opravdu bylo z EU zaplaceno o 10,6 mio Kč méně, může to také znamenat, že v průběhu výstavby mohlo dojít k dalším tzv.“nepopiratelným záměnám“ v objemu cca 12,4 mio Kč nejen nepokrytých dodatky, ale navíc je muselo zaplatit město ze svého.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lev Gustík má podpořit turismus v Hradci

Začátkem letních prázdnin hodlá město odstartovat novou kampaň na podporu cestovního ruchu zejména pro rodiče s dětmi. Symbolem tohoto projektu se stal hradecký lev Gustík, se kterým budou moci návštěvníci vyrazit na známá i méně známá místa v Hradci Králové a okolí. Pro…
Čtěte více

Infocentrum už funguje, za pár dní můžete jít na Bílou věž, na divadlo či koncert si lidé ještě počkají

Infocentrum na Eliščině nábřeží už je otevřené, můžete tam řešit například vrácení vstupného na akce, které se kvůli opatřením neuskutečnily. V souvislosti s uvolňováním vládních opatření by se od 11. května měla otevřít další kulturní a vzdělávací místa, jako jsou památky,…
Čtěte více

Držte si klobouky, u Muzea otevírá nové infocentrum

Už od prvního října začne v Hradci Králové sloužit nové infocentrum. To v posledních několika měsících vznikalo v bývalém objektu knihovny na rohu Eliščina nábřeží a Palackého ulice. Moderními technologiemi nabité infocentrum má zákazníkům kompletní informace z…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme