VIDEO: Letošní CIAF představí letectva ze 14 zemí

Letecká show Czech International Air Fest známá pod zkratkou CIAF přiletí již za necelý měsíc znovu do Hradce Králové. Pro diváky, kteří se přijdou ve dnech 3. - 4. září podívat na královéhradecké letiště, je připraven bohatý program ve vzduchu i na zemi.

Pozvání k účasti na 18. ročníku mezinárodní letecké přehlídky přijaly vojenské i civilní letky ze 14 zemí světa, které se představí ve statických i dynamických ukázkách. Armáda České republiky se postará kromě zahajovacího průletu například o letové ukázky proudových letadel JAS-39 Gripen, předvedou se i vrtulníky W-3A Sokol s ukázkou hašení nebo Mi-171, které zasahují v krizových oblastech. Letecká základna Kbely ukáže v Hradci Králové i přepravní letoun C-295M CASA, který je předmětem kontroverzní armádní zakázky.

zdroj videa: HKhit.org

Velkým tahákem budou skupinová vystoupení polské letky Bialo-Czerwone Iskry nebo baltických včel Baltic Bees z Lotyška, které na pěti strojích L-39C vystoupí v České republice vůbec poprvé. Pro diváky jsou připraveny i pozemní atrakce, k vidění budou obrněná vozidla Pandur, ATF Dingo a Land Rover Defender 13 Kajman, ve spolupráci s BESIPem si návštěvníci budou moci také vyzkoušet simulátor automobilového nárazu.
Letiště bude pro veřejnost otevřeno vždy od osmé hodiny ranní, letecký program bude probíhat od 11 do 17 hodin. Prostory pro diváky a přístupové cesty zůstaly stejné jako v předchozích letech. Parkování bude možné v areálu letiště, ale vzhledem k předpokládané vysoké návštěvnosti doporučují organizátoři využít kyvadlové dopravy, kterou bude zajišťovat hradecký Dopravní podnik. Vstupné zůstává ve výši 300 Kč za osobu, děti do 15 let mají v doprovodu rodičů vstup zdarma.
CIAF se po několikaleté přestávce vrátil do Hradce Králové v roce 2009. Umožnila to čtyřletá smlouva, kterou uzavřel magistrát města s pořádají agenturou Czech airshow agency. “Dvůr Králové má svoje Safari, Pardubice mají dostihové závody, našemu městu ale něco takového chybělo. Chtěl bych, aby platilo, že když se řekne CIAF, vybaví se lidem právě Hradec Králové,” uvedl primátor města MUDr. Zdeněk Fink.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme