Vezmeme se u Špuláků a v sobotu zadarmo

Svatebčany v Hradci už brzy potkají příjemné změny. Rekonstrukce tradičního oddávacího místa v domě U Špuláků končí, už za měsíc se zde začne znovu oddávat. Radní toto tradiční místo schválili i pro následující rok, stejně jako sobotní obřady.

"Za úředně stanovené místo pro konání svatebních obřadů v příštím roce radní schválili dům U Špuláků. Zájemci o vstup do manželství mají šanci učinit tento krok i na jiném vhodném místě, ovšem po zaplacení správního poplatku tisíc korun," sdělila Mladé frontě Dnes mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.
Od příštího roku čeká snoubence další novinka. Pokud si svatební den naplánují na sobotu, ušetří 1000 korun. Hradec se rozhodl obdarovat novomanžele hned v den jejich svatby. Pokud se budou brát v sobotu, odpustí jim radnice poplatek a obřad tak budou mít zadarmo. Od roku 2012 se totiž i sobota stane oficiálním oddávacím dnem.
Každá změna na přání novomanželů se platí. Obřad lze uspořádat i na jiném místě a v jiný den, než jsou oficiální, ale poplatku 1000 korun se pak lidé nevyhnou. Magické datum 11. 11. 2011 tak může být zdarma, oddávat se bude i 12. 12. 2012, jedná se ale o středu a ta je pouze za poplatek. Už nyní mají lidé o tyto dny zájem. Zda se ale bude už 11. 11. oddávat U Špuláků, zatím není jisté. "Dům byl ve špatném stavu, rekonstrukce proto byla komplexní – zahrnovala opravy všech prostor, včetně těch sklepních, do kterých vznikl nový vchod v zadním traktu budovy," popsal končící opravy MF Dnes náměstek hradeckého primátora Martin Soukup.
Příští rok budou mít lidé možnost uzavřít sňatek nebo registrované partnerství v 58 schválených dnech. Rekonstruované prostory navíc budou přístupné i vozíčkářům a díky novému uspořádání prostor se jednotlivé svatby nebudou v obřadní síni potkávat. "Dříve bylo vše jednosměrné. Proto jsme celý prostor zprůchodnili dokola. Svatebčané hned za vstupem narazí na kancelář matrikářek. Tam se zapíší a dají se do uličky vpravo, kudy se dostanou do obřadní síně. Z ní pak vede východ opět ke vchodu," dodala Mladé frontě Dnes Jana Sedlářová z investičního oddělení na hradeckém magistrátu.
Podle pracovnic matriky je v Hradci největší zájem o svatby v létě, nejmenší v zimě a v květnu. Na měsíc lásky tak připadne v roce 2012 jediný oddávací den, v červnu jich naopak bude hned deset.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme