Velké stěhování gymnázia J.K.Tyla začne příští týden

17. listopadu se začnou do čerstvě opravené budovy ústavu hluchoněmých na Pospíšilově třídě v Hradci Králové stěhovat gymnázium J. K. Tyla. Školní prostory bývalého ústavu, které vznikly rekonstrukcí za 20 milionů korun, budou Tylovi gymnazisté využívat během rekonstrukce sídla této prestižní hradecké střední školy.

Jak uvedl ředitel gymnázia Robert Novák, samotné stěhování proběhne od čtvrtka 17. listopadu do neděle 20. listopadu. Výuka pak začne od středy 23. listopadu. "Pro studenty je stěhování významná změna: vzhledem k předpokládané době rekonstrukce sídla naší školy se například studenti nejvyšších ročníků do Gočárovy budovy již nevrátí. Našim studentům bude nově sloužit jídelna v Hradecké ulici, například tělocvičnu budeme mít teď u sousedů na stavební průmyslovce,“ uvedl Novák.
Studenti gymnázia J. K. Tyla se nastěhují zpět do své budovy po její kompletní rekonstrukci, na niž poskytne většinu finanční podpory Evropská unie. Náklady na její rekonstrukci se odhadují na zhruba 100 milionů korun, kraj se na investici bude podílet 40 miliony.
Pro potřeby škol, které zřizuje kraj, bude ústav hluchoněmých sloužit i nadále. Po gymnazistech by měli ústav využívat studenti hradecké obchodní akademie. „V první etapě rekonstrukce „hlucháku“ za 20 milionů korun, která právě skončila, upravili stavbaři v historické budově z 19. století její vnitřní dispozice: vzniklo 34 nových učeben a 20 kabinetů a kanceláří. Dále tam modernizovali všechny rozvody, zavedli nové datové sítě, opravili výtah či vybudovali sociální zařízení. Další etapy rekonstrukce hlucháku se plánují později,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Vladimír Derner.
„Málokdo si uvědomuje, že prvotní myšlenka přestěhování naší školy na Hluchák vznikla na začátku března tohoto roku. Především díky konstruktivní spolupráci představitelů KHK a dalších zainteresovaných osob se podařilo připravit budovu k nastěhování v rekordně krátkém čase 8 měsíců. Zachování výuky „pod jednou střechou“ je pro školu klíčové a za to patří všem velký dík,“ dodává ředitel Novák.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme