Velké náměstí se mění na zahrádku. Sázet začala fotografka, další se přidávají

Fotografka chce upozornit na žalostný stav náměstí.
Fotografka chce upozornit na žalostný stav náměstí. | autor: FB Hany Bednářové

Velké náměstí v centru města se pomalu mění na záhonky. Fotografie kvetoucích rostlin i květináčů v dírách a výmolech zaplavily sociální sítě. Sází je tam fotografka Hana Bednářová. Chce tak upozornit na dlouhodobě špatný stav náměstí. Sama na náměstí bydlí. Uvádí to server idnes.cz

Devětatřicetiletá fotografka žije na náměstí sedm let. Za tu dobu, stejně jako ostatní obyvatelé města, marně čeká na jeho již tolikrát slibovanou rekonstrukci. Povrch náměstí zatím jen dál a dál chátrá a výmoly se zvětšují. „Je to smutné. Ten stav je fakt hodně špatný,“ říká pro idnes.cz Hana Bednářová, která našla inspiraci k sázení květin do děr v betonu na internetu. „Běží to po celém světě. Někde jsem to viděla a řekla si, že to udělám také,“ pokračuje obyvatelka náměstí.

Fotky květin v betonové ploše náměstí zveřejňuje na sociální síti. Svým květinovým protestem chce na katastrofální stav náměstí upozornit ostatní.

Jejím cílem je, aby si toho co nejvíce lidí všimlo a konečně se začalo něco dít. Lidem je její snaha sympatická, fotografie se na sociálních sítích sdílejí o stošest a někteří dokonce sází také.

„Rekonstrukce Velkého náměstí nás čeká už mnoho let a přestože je naprojektovaná a mohla by se provést, (blokuje ji) odpor několika lidí, kteří zde ani všichni nežijí. Požadují, aby zde bylo pořád takto velké parkoviště, což je v moderní architektuře nemožné. Stavební úřad v Hořicích, který celou věc řeší, by měl v nejbližší době vydat rozhodnutí. Nemyslím si, že je to jen vina města, měli bychom se všichni dohodnout,“ říká ve videu na svých facebookových stránkách primátor města Zdeněk Fink.

Radnice v Hradci Králové se o rekonstrukci Velkého náměstí snaží už roky. Odpůrcům se však podařilo přesvědčit úředníky, že magistrát je podjatý a agendu tak musí řešit přetížený stavební úřad v Hořicích na Jičínsku.

Odpůrcům rekonstrukce vadí úbytek parkovacích míst. Hlavně provozovatelé zdejších restaurací se obávají, že kvůli tomu přijdou o část zákazníků.

Město chce z historického centra vyhnat především auta návštěvníků. Ti by místo na náměstí měli parkovat v nedalekém parkovacím domě v objektu bývalého pivovaru nebo v rostoucím parkhausu v Gayerových kasárnách.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
5.6.2018 10:18
Eva (neregistrovaný)
Historické náměstí, které se může pyšnit nejen chrámem sv. Ducha je dlouhá léta ostudou tak krásného města. Pravidelně se účastním slavností královny Elišky, novoročního ohňostroje a občas se jen tak projdu. Vždy mám však na paměti, že procházka není bezpečná. Náměstí držím palce, abych na ně jako obyvatelka byla pyšná.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Máte představu, jak by mělo vypadat Velké náměstí? Zapojte se do diskuze

Město Hradec Králové již několik let připravuje rozsáhlou rekonstrukci Velkého náměstí. Stávající dokumentaci ale chce radnice upravit tak, aby více odpovídala požadavkům dnešní doby a představám obyvatelů města. Díky participativnímu procesu budou moci lidé sdílet své názory,…
Čtěte více

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme