Velké náměstí musí na opravy ještě počkat

Dlouho připravovaná rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové se odkládá. Na vině tentokrát nejsou protesty občanů nebo odpor občanských sdružení, ani nedostatek peněz. Město ještě nemá souhlas všech majitelů pozemků.

Radnici pro svou rekonstrukci potřebuje souhlas všech majitelů pozemků, kterých se práce dotknou. Ty se jí ale ještě nepodařilo získat. Dokud všichni dotčení majitelé "nepodepíší", musí přestavba počkat. Přípravné práce přitom už začaly a rozsáhlé změny chtělo město odstartovat už příští rok. Současný termín? Neurčito.
Problém by se mohl skrývat v samotném projektu rekonstrukce, který se nezamlouval řadě Hradečanů. Velké náměstí je nyní využíváno především řidiči jako parkoviště. To se má během úprav změnit. „Dojde k úbytku parkovacích míst a některé požadavky určitě souvisí s parkovacími místy," přiznal Českému rozhlasu Hradec Králové náměstek primátora Jindřich Vedlich. Různé připomínky chce ale město řešit. „Já nabídnu individuální jednání s každými vlastníky, kteří ještě souhlas nedali, vyslechnu je a na základě toho se pokusíme hledat nějaké vzájemně uspokojivé řešení," slíbil Českému rozhlasu Vedlich.
Úbytek parkovacích míst na starém městě bude značný. Už při rekonstrukci malého náměstí se většinu auto podařilo vytěsnit. Prostor je ale od té doby jen málo využíván. Někteří Hradečané mají podobné obavy i o osud velkého náměstí. Počet parkovacích míst má po rekonstrukci klesnout jen asi na třetinu současného stavu. Přesto podle Vedlicha ale parkování nejspíš nebude jediným problémem. „Nemyslím si, že by to byly všechno požadavky na parkování, předpokládám, že tam budou i další záležitosti, které se pokusíme operativně vyřešit," dodal Českému rozhlasu Hradec Králové náměstek Vedlich.
Rekonstrukce Velkého náměstí by měla přijít zhruba na 200 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
17.3.2012 09:40
Brouk  (Nováček)
Parkování ve velkém na Velkém je ostuda. To musí pochopit i tamější občané. Město, když už se je snaží omezit, musí zase usilovat o to, aby jim poskytlo náhradu za ústupky, např. v podobě slušných cen v garážích pod Náměstím v sídle Kraje. Jestliže se někdo obává, že Velké náměstí bude bez aut chřadnout údajně stejně jako Malé náměstí, tak si asi neuvědomuje, že jakýkoliv stav bez aut, byť polomrtvý, je horší než tato absolutní smrt, kdy je plocha historické části zasekána automobily. Vzít někoho na Bílou věž, aby se na to podíval z ptačí perspektivy je o to, uříznout si ostudu. To musí vidět každý. V životě jsem neviděl žádné takové náměstí plné aut.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme