Velké náměstí bude vypadat podle návrhu Krejčíka

Hradecký ateliér ARN v čele s Jiřím Krejčíkem uspěl s architektonickou studií na rekonstrukci Velkého náměstí v historickém centru města. Rozhodlo o tom hradecké zastupitelstvo na jednání v úterý. Rekonstrukce za 160 milionů korun má být zahájena v roce 2011 a náměstí získá novou podobu zhruba do tří let.

Na jednání bylo přítomno 36 městských zastupitelů, kteří rozhodovali mezi dvěma vyrovnanými návrhy. Odborná porota původně vybrala studii ateliéru Romana Kouckého, která je velice progresivní. „Zastupitelstvo se jednomyslně shodlo na návrhu architekta Krejčíka,“ sdělil primátor Otakar Divíšek. Jak uvedl náměstek primátora Josef Malíř, Krejčíkovo dílo klade důraz na historii a  počítá s řadou možností, jak náměstí využít. Umožní pořádání akcí, které vyžadují volnou plochu. Náměstí má být rozděleno dopravní osou na dvě části.  Živá zóna nabídne  obchody a restaurace, odpočinkovou část oživí alej s lavičkami. Studie respektuje zadání a počítá se 120 místy k parkování. „Umožňuje parkovat po obou stranách komunikace a zachová 70 míst pro abonenty a 50 pro hosty ,“ řekl Malíř.
Rekonstrukce Velkého náměstí je součástí integrovaného plánu rozvoje města a přibližně polovinu nákladů mají hradit evropské fondy.  „Dotace město získá, pokud se opravy stihnou nejdéle do poloviny roku 2015,“ doplnil Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme