Štítky: | souhrn |

Velké akce i nenaplněné sliby radnice. Čím žil Hradec v uplynulém roce?

Zrekonstruovaná Benešova třída. | Foto: Hradeckralove.cz
Zrekonstruovaná Benešova třída. | Foto: Hradeckralove.cz | autor: hradeckralove.cz

Přinášíme krátký přehled akcí a událostí, které rozhýbaly Hradec v roce 2014. Kulturní akce i městské projekty přiměly často až nečekané množství lidí, aby se zapojili do veřejného dění. Asi nejdiskutovanějším tématem byla plánovaná rekonstrukce fotbalového stadionu, která doslova polarizovala obyvatelstvo.

Stadion bude, stadion nebude. Stadion bude, ale ne teď

Mezi projekty budící největší pozornost mezi obyvateli Hradce patřila vloni nepochybně stavba nové fotbalové arény. Záměr radnice spojit síly s developerskou společností a vybudovat multifunkční centrum, zvedl ze židle nejednoho Hradečáka. Součástí komplexu totiž mělo být hlavně nákupní centrum – a na ty jsou lidé ve městě obzvláště hákliví. Proti projektu dokonce kolovala i petice. Od megalomanského záměru za tři čtvrtě miliardy korun nakonec couvl sám investor – společnost ECE. 

Nyní to vypadá, že se město do rekonstrukce stadionu pustí na vlastní pěst. Rozhodně to ale nebude v letošním roce. Stávajíci aréna ale nevyhovuje požadavkům fotbalového svazu pro nejvyšší soutěž. Votrokům tak hrozí, že se budou „kopat za uši“ v druhé lize i v případě, že by se zvedli ze dna prvoligové tabulky, které letos zarytě hájí. 

Více o martyriu s fotbalovým stadionem si můžete přečíst zde.

Obchodní centrum, co zabralo parkoviště

Dalším emotivním momentem loňska bylo zrušení bezplatného parkoviště U Koruny. To muselo ustoupit stavbě nákupního centra Aupark. Hlasy veřejnosti přitom zněly jasně – další obchoďák v Hradci nechceme. Lidé, kteří pravidelně chodí na hlavní nádraží a přilehlou pobočku pošty, si navíc stěžovali, že jim stavba brání v přístupu k oběma budovám. Více o tomto problému se můžete dočíst zde.

Pád Votroků na dno prvoligové tabulky

Hradeckým fotbalistům se v letošní sezóně nedaří. V průběhu zimní pauzy se jedenáctka z pod „lízátek“ nachází na úplném chvostu tabulky nejvyšší soutěže. K odrazu jim nepomohla ani říjnová výměna trenéra, při které mladého kouče Luboše Prokopce nahradil Robert Barborik a Bohuslav Pilný.

Tahanice okolo výběrové řízení na lávku u Aldisu

Koncem roku 2013 vyhlásilo město architektonickou soutěž na novou lávku přes Labe, která měla vzniknout u kongresového centra Aldis. Na magistrát v loňském lednu dorazilo přes tři desítky návrhů, vítězem se stal projekt architekta Libora Kábrta. Kvůli podezření z toho, že s Kábrtem na návrhu spolupracoval i člen poroty Lukáš Vrábík, ale město soutěž stáhlo. Následovalo pět měsíců dohadů, než se Ústav pro ochranu hospodářské soutěže přiklonil na stranu architekta Kábrta. Podle všeho by stavba lávky mohla začít nejdřív v přespříštím roce, první plány na přemostění v tomto místě jsou přitom bezmála třínáct let staré. Všechny články k tomuto tématu najdete zde.

Nová tvář Benešovy třídy

Uplynulý rok s sebou přinesl i pozitivní změny a události. Jednou z nich je například dokončení první etapy rekonstrukce Benešovy třídy. Nová mlhoviště, zeleň, lavičky i lávka daly prokouknout dříve ponurému a zchátralému bulváru.

Cyklookruh v lesích

Na sklonku léta se mohli konečně první bruslaři a cyklisté projet po dokončeném okruhu městskými lesy. Šestnáctikilometrová trasa navázala na již existující a hojně využívané stezky Písečnice a Hradečnice.

Hradec Králové žil také kulturou. Vedle tradičních hudebních festivalů Hip Hop Kemp a Rock For People mohli lidé nad svými hlavami sledovat vystoupení letců na mezinárodním letecké přehlídce CIAF či navštívit divadelní představení pod širým nebem v rámci divadelního Open Air Festivalu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme