Štítky: | Kraj | Povodně Hradec Králové |

Velká voda opouští kraj, přichází čas odstraňování škod

Ilustrační foto | Autor: J. Gangur
Ilustrační foto | Autor: J. Gangur

Povodňová vlna, která se během prvního červnového víkendu prohnala Podkrkonoším a zatopila Novobydžovsko, zvolna opouští Královéhradecký kraj. V zasažených obcích se naplno rozbíhají práce na odstraňování povodňových škod.

Největší problémy zůstávají především na sesutých svazích, poškozených silnicích a mostech. Vyplývá to z dnešního jednání krajského krizového štábu, kterého se zúčastnilo 11 starostů z nejpostiženějších měst a obcí.

Potřeby jednotlivých obcí mohli dnes starostové přímo projednat se zástupci Povodí Labe, správy železniční dopravní cesty, ředitelství silnic a dálnic, krajskou správou silnic, úřadu práce, Krnapu a Lesů České republiky. "Právě tyto instituce mají přímý vztah ke škodám, které se nyní v zasažených místech odstraňují. Rovněž starostům přímo zprostředkováváme nabídky pomoci, kterou nám jednotlivé instituce, firmy či dobrovolníci v posledních dnech nabízejí,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc, který včera postižené obce navštívil.

V sídle kraje se dnes sešli starostové a zástupci Rudníku, Hostinného, Vrchlabí, Svobody nad Úpou, Janských Lázní, Malé Úpy, Nového Bydžova, Chotěvic, Suchovršic, Havlovic  a Jičína. Ukazuje se, že největší škody, jejichž odstraňování bude asi nejnákladnější, vznikly na silnicích a mostech. Stále je třeba intenzivně čistit zanesená koryta potoků a řek, nebezpečím mohou být uvolněné, podmáčené svahy, které na některých místech hrozí zřícením. 

„Chci zároveň jménem všech starostů poděkovat všem obcím i jejich obyvatelům za solidaritu a pomoc, kterou nám v těchto dnech nabízejí,“ řekl na dnešním jednání novobydžovský starosta Pavel Louda.

Jak můžete pomoci se dočtete také v článku Hradecké sbírky na pomoc v povodněmi zasažených oblastech.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme