Štítky: | Moravské předměstí |

Vejde se na Moravské předměstí další obytný dům?

Vizualizace domu Pilot 3 | Foto: Gebas atelier
Vizualizace domu Pilot 3 | Foto: Gebas atelier

Na Moravském předměstí v Hradci Králové se vede boj o zachování zelených ploch, které si tam vyhlédli developeři. I přes odpor tamějších obyvatel a počáteční podporu ze strany města se na zelených plochách může začít pomalu stavět. 

Investor měl v plánu vybudovat domy s názvy Pilot 1, Pilot 3 a Mediumpark. Stavba komplexu Pilot 1 byla pozastavena už před lety. Co nevidět by se ale mohl v těsné blízkosti panelových domů objevit dům s názvem Pilot 3.

Zatím nezastavěné plochy na Moravském předměstí, kde nyní najdeme lesopark, malou louku anebo fotbalové hřiště, čekají na svůj osud. Město obyvatelům, kteří se proti stavbě dalších domů vzepřeli, slíbilo pomoc. To však bylo před téměř rokem a půl.

Obyvatelé vyjádřili své obavy z narušení statiky stávajících domů a zástupci radnice přislíbili pomoc a vyjednávání s investorem. „Na základě série veřejných projednávání a konzultací s investorem navrhujeme, aby se od projektu Pilot 3 upustilo,“ řekl loni v červnu pro MF Dnes náměstek primátora Jindřich Vedlich. 

Představeitelé radnice tvrdí, že chápou nespokojenost a požadavky obyvatel této části Moravského předměstí. Jenomže - investorská firma Tomas Invest chtěla buďto osm milionů nebo výměnu pozemku. Pak by byla ochotná od stavby na sídlišti odstoupit.

Zástupci města jedním dechem dodávají, že směna pozemků kvůli porušení předpisů není možná. Po složitých jednáních vedení města s investorem nakonec sám náměstek Vedlich zastupitelstvu Hradce Králové navrhl, aby se od dalšího jednání s Tomas Invest odstoupilo. 

Další věcí je, že Tomas Invest už má platné územní rozhodnutí a dokonce i stavební povolení pro dům Pilot 3. Teoreticky tedy může začít stavět hned. Aby Tomas Invest získala stavební povolení a vyhnula se námitkám obyvatel, vykličkovala z toho tím, že si opatřila certifikát autorizovaného inspektora. V MF Dnes to uvedl opoziční zastupitel Adam Záruba, který se v protestech proti stavbě také angažuje. 

O zastavení stavby jednoho z domů – Pilot 1 – jsme informovali také v článku Výstavba bytového komplexu Pilot 1 byla pozastavena.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
6.1.2015 23:53
Karel (neregistrovaný)
A co projekt Pilot 3, zpravy.hradeckralove.cz/vejde-se-na-moravske-predm...
firmy TOMAS INVEST Tomáše Staňka - bratra známého poslance a zastupitele HK Pavla Staňka
zpravy.idnes.cz/poslanec-tankoval-naftu-bez-placen...
chce na fotbalovém hřišti jedné z nemnoha travnatých ploch na Moravském předměstí, nedaleko Média, postavit obytný dům a tím extrémně zahustit zastavěnost daného prostoru.
Je evidentní, že petice jsou k ničemu, schopní a všehoschopní si dokážou zařídit cokoli a ještě drze tvrdit, že chtějí "zkvalitnit životní prostředí obyvatel"
www.zmenaprohradec.cz/clanek-1354-betonovani-morav...
Kdopak asi prohlasoval prodej pozemků na sídlišti mezi domy developerovi ...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Lesopark na Moravském Předměstí se změní. Vyroste tam mimo jiné i přírodní amfiteátr

Hradecký lesopark na Moravském Předměstí by se v budoucnu mohl dočkat výrazné přeměny. Město si nechává vypracovat návrh pěstebních opatření v této lokalitě, která by měla zajistit nejen péči o stávající dřeviny a zeleň, ale také zohlednit přípravu nových prvků, které by v…
Čtěte více

Město chce obnovit veřejné prostory na Moravském Předměstí

V létě loňského roku dokončilo město projekt na úpravu veřejných prostranství v sídlišti Moravského Předměstí v Hradci Králové, kde bylo předběžně vytipováno šest lokalit, které v budoucnu čeká kompletní úprava a přeměna. Jako první by měly začít práce v lokalitě ohraničené…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme