Ve středu nebude houkat siréna. Pravidelná zkouška je kvůli Ukrajině zrušena

Sirény ve středu nespustí.
Sirény ve středu nespustí. | autor: MMHK

Pravidelná zkouška sirén, která se koná vždy první středu v měsíci, bude v březnu z důvodu krize na Ukrajině zrušena. Stane se tak z rozhodnutí generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky. Snahou je předejít nežádoucí panice mezi obyvatelstvem, i s ohledem na občany z Ukrajiny, kteří v České republice vyhledávají bezpečí.

„V České republice žije v současné době na 200 tisíc občanů Ukrajiny. Další k nám prchají před Putinovou agresí. Sirénami jim nechceme připomínat hrůzu, před kterou opustili své domovy. Rozhodnutí Hasičského záchranného sboru České republiky zrušit pravidelnou zkoušku sirén proto považuji za logické a správné,“ uvádí k důvodům pro zrušení zkoušky ministr vnitra Vít Rakušan.

Není to poprvé, kdy se zkouška sirén ruší. Bylo tomu tak například při povodních v letech 2009 a 2013, v roce 2010 při návštěvě prezidentů nebo v dubnu, květnu a listopadu 2020 z důvodu mimořádného stavu v souvislosti s koronavirem.

Zkoušky se provádí v celé České republice zpravidla každou první středu v měsíci ve 12 hodin. (Výjimkou je Olomoucký kraj, kdy jsou sirény spouštěny deset minut po dvanácté hodině, aby zvuk sirén nerušil odbíjení poledne na olomouckém orloji.)

Pro zkoušku sirén se používá tzv. zkušební tón. Jedná se o táhlý nepřerušovaný tón sirény trvající 140 vteřin. Vysílá-li tento signál elektronická siréna nebo místní rozhlas zapojený do systému varování, bude následně vysílána verbální informace: "Zkouška sirén, zkouška sirén, zkouška sirén. Právě proběhla zkouška sirén. Zkouška sirén."

Cílem zkoušek sirén je pravidelně a komplexně prověřit funkci celého ovládacího a telekomunikačního zařízení jednotného systému varování a vyrozumění a samozřejmě přezkoušet funkčnost sirén.

Dalšími signály, které mohou sirény vysílat, jsou „požární poplach“ a „všeobecná výstraha“.

V mnoha obcích slouží sirény ke svolání jednotek požární ochrany dobrovolných hasičů. Vyhlašuje se přerušovaným tónem sirény po dobu jedné minuty.

V případě hrozby je obyvatelstvo varováno především prostřednictvím signálu Všeobecná výstraha. Vyhlašuje se kolísavým tónem sirény po dobu 140 sekund a může zaznít třikrát po sobě ve zhruba tříminutových intervalech. Po tomto signálu bezprostředně následuje mluvená tísňová informace o bezprostředním nebezpečí vzniku nebo již nastalé mimořádné události a opatření.

Všeobecná výstraha byla v minulosti použita například v Libereckém kraji při povodních nebo v roce 2014 v Moravskoslezském kraji při úniku vysokopecního plynu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Bezdomovcům v Hradci hořel přístřešek, jednoho museli záchranáři oživovat

Při požáru zchátralého domku nedaleko centra Hradce Králové málem zemřeli dva bezdomovci, v noci z úterý na středu. Jeden vyvázl bez zranění, druhý se však nadýchal kouře a záchranáři ho museli oživovat, uvádí server iDNES.cz.
Čtěte více

V Malšovicích se potulovaly krávy, splašenou musela zastřelit zásahová jednotka

Celé středeční odpoledne zaměstnávalo hradecké policisty a hasiče stádo krav, které v Hradci Králové utekly během překládání kamionu nedaleko Všesportovního stadionu. Hasiči varovali obyvatele i školy v okolí, zvířata mohla být nebezpečná. Čtyři krávy se po dlouhých šesti…
Čtěte více

Nová tribuna i studny. Další etapa rekonstrukce hasičského stadionu bude hotová na podzim

Sportovce na stadionu pro výcvik a požární sport, který se nachází v Hradci Králové mezi ulicemi Brněnská, Botanická a 17. listopadu, nahradí na čas opět stavaři. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje zahájí počátkem května další etapu rekonstrukce sportoviště. Měla by…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme