Ve fakultní nemocnici mají speciální obvazy

Lékaři v Královéhradecké fakultní nemocnici nyní testují speciální trojvrstvé obvazy. Tato novinka, která umí odvádět přebytečnou tekutinu z rány a urychluje léčbu ran zasažených infekcí, diabetických ran, proleženin a bércových vředů, vznikla během několika měsíců.

Unikátní obvaz vzešel ze spolupráce českých vědců a lékařů ve výzkumném klastru Nanomedic. Spojili se před osmnácti měsíci a zabývají se výzkumem a vývojem produktů pro medicínu a farmacii. Na vývoji speciálních obvazů spolupracovaly české firmy s Fakultní nemocnicí Hradec Králové.
Trojvrstvý obvaz tvoří netkaná textilie, viskózové rouno a pletenina.“ Klinické testy vykazovaly od počátku překvapivě dobré výsledky. Když jsme obvaz použili, rány se hojily o poznání rychleji. A sestřičky žádaly další zásilku vzorků," prohlásil primář gerontologicko-metabolické kliniky královéhradecké nemocnice Luboš Sobotka.
Obvazy si pochvalují rovněž pacienti. Potvrzují, že zmírňují bolest a hlavně není potřeba rány tak často převazovat. Některým pacientům, kteří  mají například vážné bércové vředy, musely zdravotní sestry měnit obvazy každé dvě hodiny. Jen, co začaly používat trojvrstvý obvaz, stačí dva převazy denně.
Pro chronické a těžko se hojící rány se v klastru připravuje biologicky aktivní bandáž. Jde o suchý obvaz s vrstvou kyseliny hyaluronové a dalších látek, které v ráně upraví vlhkost a dodají látky na podporu hojení. Klinické testy obvazu, na který je patentová přihláška, začnou ještě letos.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme