Štítky: | Vánoce | Vánoční stromečky |

Vánoční stromy už jsou vybrané, rozsvítí se méně než za tři týdny

| autor: hradeckralove.cz

Vánoční stromy budou rozdmýchávat vánoční atmosféru v Hradci už za pár dní. Vánoční stromy vztyčí technické služby na Velkém a Masarykově náměstí a náměstí 28. října ve dnech 21. a 22. listopadu. Stromy jsou vysoké asi 15 metrů a jsou to dva smrky pichlavé a smrk ztepilý, stromy jsou vysoké zhruba 15 metrů. Rozsvítí se spolu s další výzdobou před první adventní nedělí.

Historické Velké náměstí ozdobí smrk pichlavý z hradecké Vážní ulice. Na Masarykovo náměstí bude za pomoci speciální techniky dovezen smrk pichlavý od soukromého dárce z Holic. „Letos poprvé povezeme strom z větší vzdálenosti, což bude poměrně komplikované. Vlastní přeprava bude probíhat z Holic po silnici 1. třídy v nočních hodinách tak, abychom neblokovali dopravu. Jisté omezení při transportu stromu bude platit i v okolí samotného Masarykova náměstí,“ vysvětlil Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradce Králové. Uříznuté stromy se na místo vztyčení vezou položené na návěsu a doprava na velkou vzdálenost je vzhledem k rozměrům velmi náročná. Náklad totiž zabírá na šířku téměř dva jízdní pruhy.

Přednost při výběru proto mají dobře rostlé stromy přímo z krajského města a blízkého okolí. „Kvůli suchu a kůrovci jsme ale letos neměli jinou možnost a museli jsme přijmout nabídku k těžbě stromu v Holicích,“ dodal Daniel Jeřábek. Třetí strom smrk ztepilý od soukromého dárce z Lochenic bude dělat radost Hradečanům na náměstí 28. října.

Vánoční výzdobou Hradce Králové se veřejnost bude moci poprvé pokochat v sobotu 26. listopadu 2016 večer, tedy před první adventní nedělí. „Kromě zmíněných dvou řezaných stromů bude zářit ještě dalších 43 živých stromů rostoucích v centru města a na dalších frekventovaných místech. Na uličních sloupech veřejného osvětlení se navíc rozsvítí více než sto různých dekorací v podobě vloček, oblouků s vločkou, svíček a chocholů,“ doplnil Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradce Králové. Vánoční výzdoba hradeckých ulic se vypíná tradičně až na svátek Tří králů, tedy 6. ledna.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Vánoční stromy už město má. Kdy je rozsvítí?

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo 15 metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí…
Čtěte více

Hradec už zdobí. Rozsvítí se více než 40 stromů

Vánoční čas už se kvapem blíží a vyzdobit celé město není možné ze dne na den. Proto už do ulic Hradce vyrazili  pracovníci hradeckých technických služeb s prvními vánočními ozdobami. Letošní rok město ožije světly na více než 40 stromech, zahrnujících jak malé, tak velké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme