Vánoční stromečky hořely i v Hradci. Mohly za to prskavky a vánoční řetěz

Požár dovede nadělat pěknou paseku.
Požár dovede nadělat pěknou paseku. | autor: HZS Hradec Králové

U dvou požárů museli na Štědrý den v Hradci Králové zasahovat hasiči. Příčinou byl u obou případů vánoční stromeček. Hořelo v Mýtské a Třebechovické ulici. V jednom případě požár vznikl s největší pravděpodobností od vánočního řetězu, v tom druhém od zapálené prskavky. Celkem se škoda vyšplhala asi na 80 tisíc korun. Požár způsobil i zranění jednomu z uživatelů bytu.

 

První požár byl 24. prosince ve čtvrt na šest odpoledne hlášený v Mýtské ulici, hořelo v bytě ve druhém nadzemním podlaží. "Obyvatelé bytu připravovali po večeři dárky a náhle zjistili, že začíná hořet stromeček," oznámila mluvčí hasičů Martin Götzová.

Požár se přivolaným hasičům podařilo dostat velmi brzy pod kontrolu. "Celý byt byl silně zakouřený, hasiči jej po dohašení všech ohnisek odvětrali pomocí přetlakové ventilace. Rodina stačila byt bezpečně opustit, nikdo nebyl zraněn," konstatovala mluvčí.

Požár s největší pravděpodobností vznikl od vánočního světelného řetězu. Napáchal škody za asi 50 tisíc korun. "Plameny se od stromečku rozšířily i na blízký nábytek a zničily celou kuchyňskou linku. Na místo události povolal vyšetřovatel hasičů experta z Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, aby pomohl s určením příčiny vzniku požáru od elektrické instalace," upřesnila Götzová. Byt je nyní neobyvatelný a rodina se uchýlila k příbuzným.

Podruhé hasiči vyjížděli ve čtvrt na deset večer. Hořelo v šestém nadzemním podlaží panelového domu v Třebechovické ulici. "Požár lokalizovali obyvatelé garsonky před příjezdem jednotek, hasiči následně vše dohasili a odvětrali obytné prostory," dodala mluvčí Martina Götzová.

Požár stromku zapříčinila pravděpodobně prskavka. Nesprávné používání pyrotechniky způsobilo nejen škodu ve výši asi 30 tisíc korun, ale také přivodilo zranění jednomu uživateli bytu. Toho předali hasiči do péče záchranářů a následně byl převezen do zdravotnického zařízení.

 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Vánoční stromy už město má. Kdy je rozsvítí?

Velké a Masarykovo náměstí v Hradci Králové budou opět zdobit vánoční stromy. Bude se jednat o dva smrky ztepilé s výškou okolo 15 metrů. Jeden je od soukromého dárce z Předměřic nad Labem, druhý z městských lesů. Technické služby je dopraví a nainstalují na obě hradecká náměstí…
Čtěte více

Hradec už zdobí. Rozsvítí se více než 40 stromů

Vánoční čas už se kvapem blíží a vyzdobit celé město není možné ze dne na den. Proto už do ulic Hradce vyrazili  pracovníci hradeckých technických služeb s prvními vánočními ozdobami. Letošní rok město ožije světly na více než 40 stromech, zahrnujících jak malé, tak velké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme