Vandalové řádili v Žižkových sadech

Foto: Technické služby města HK
Foto: Technické služby města HK

Řádění vandalů v Žižkových sadech v centru Hradce Králové odnesly dvě velké pískovcové vázy. O minulém víkendu je srazili z podstavce na zem a poškodili dvě ze čtyř masivních váz, které lemují přístupová schodiště k fontáně, uvedla to mluvčí města Magdalena Vlčková.

Spoušť objevili pracovníci technických služeb minulé pondělí a zatímco jedna z váz je „pouze“ vyvrácena z podstavce a shozena na zem, druhá je navíc v nejužším místě přeražená.

Poničená díla, do nichž se na jaře vysazují letničky, tak z parku na čas zmizí, protože technické služby musejí zajistit jejich odbornou opravu. Škoda zatím není vyčíslena, ale řádově se bude pohybovat v desítkách tisíc korun.

„Pokud si někdo všiml něčeho, co by mohlo vést ke zjištění pachatele, prosíme, aby kontaktoval policii, která událost vyšetřuje,“ sdělil ředitel Technických služeb Hradec Králové Jiří Henzl. Vzhledem k tomu, že obě vázy byly na podstavcích zajištěny ocelovými trny, což se po předchozích problémech s vandaly stalo při rekonstrukci fontány, museli pachatelé vyvinout velkou sílu, míní pracovníci technických služeb.

Přesto, že poničené kamenné vázy nejsou zapsány v seznamu kulturních památek, jsou podle vedoucího odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jana Falty cenné. „Jejich hodnota je dána především tím, že patří k původní Thomayerově kompozici úpravy parku,“ vysvětlil. Díla navíc leží na území městské památkové rezervace.

Zdroj: Magistrát města HK

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více

Tráva v Hradci bude vyšší, stroje ji posekají na výšku 8 centimetrů

Omezit sečení trávy se rozhodly Technické služby Hradec Králové kvůli současným klimatickým podmínkám. Tráva se bude sekat méně často a nechá se více vyrůst. Stroje budou trávu sekat na 8 centimetrů. Už nyní na větších plochách vynechávají pracovníci technických služeb některé…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme