V ZVU Potez se objevila tuberkulóza

Závažné onemocnění tuberkulózou se koncem srpna objevilo u jednoho ze zahraničních pracovníků královéhradecké společnosti ZVU Potez. Někteří pracovníci firmy jsou rozhořčeni přístupem vedení, které je o závažném onemocnění dostatečně neinformovalo. Uvádí to dnešní MF Dnes.

Otevřenou tuberkulózu u vietnamského dělníka diagnostikovala odborná lékařka 22. srpna. Pracovník je nyní hospitalizován v Odborném léčebném ústavu Albertinum v Žamberku. Někteří zaměstnanci společnosti jsou však znepokojeni přístupem vedení společnosti, které je o nemoci jejich kolegy neinformovalo. Mají obavy z dalšího šíření nákazy. "O tuberkulóze u jednoho z dělníků se už spekulovalo, ale nikdo z vedení se k tomu nevyjádřil. Byli jsme v nejistotě, ten dělník se normálně pohyboval mezi námi," řekl našemu serveru jeden ze zaměstnanců společnosti, který si nepřál být jmenován. Podobné zkušenosti sdělil MFD jiný zaměstnanec. Také on si nepřál zveřejnění svého jména kvůli obavám o míst. Generální ředitel ZVU Potez Jiří Flídr deníku řekl, že firma již přijala opatření, všichni vietnamští pracovníci podstoupili rentgenové vyšetření a také další pracovníci byl podrobeni lékařským vyšetřením. "Hygienici nám doporučili dezinfikovat, důkladně uklízet a větrat vytipované prostory na pracovišti včetně sociálního zařízení. To jsme také přesně podle pokynů hygieny udělali,“ řekl Flídr.
Tuberkulóza je závažné plicní onemocnění, které ještě počátkem minulého století často končilo úmrtím nakaženého. V současnosti se vyskytuje jen velmi ojediněle. Za letošní rok registrují hygienici v královéhradeckém kraji 27 případů tuberkulózy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.9.2008 18:56
Xaver (neregistrovaný)
Bolševik zahraniční dělníky před nástupem zdravotně proklepnul a nemocní byli okamžitě odesláni domů. Dnes se na to séře. I bolševik může být někdy příkladem.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme