V ulici Na Drahách se to po zimním kácení začíná zelenat

Nové stromy v ul. Na Drahách | Foto: TS HK
Nové stromy v ul. Na Drahách | Foto: TS HK

První etapa obnovy stromořadí v ulici Na Drahách je hotová. Nový zelený kabát si od poloviny dubna oblékl druhý středový pás - zaměstnanci střediska městské zeleně zde totiž vysadili na třicítku nových stromů. 

Mladé stromky javoru babyky tak nahradily usychající jasany a lípy, které k zemi padly minulou zimu.

Nových stromů se dočkaly i další ulice v Hradci Králové.

"S ohledem na blízkost trolejového vedení byl zvolen úzkokorunný kultivar javoru babyka (Acer campestre ´Elegant´), který dorůstá výšky šesti až dvanácti metrů a má vejčitou, tři až pět metrů širokou, hustě větvenou korunu," popisují pracovních královéhradeckých technických služeb. Javor babyka je oblíbený především v městském prostředí, kde zvládne dobře odolávat zasolení při zimní údržbě komunikací i letnímu parnu, které ještě umocňuje blízkost silnice. 

Nové stromy mají i v dalších hradeckých ulicích a čtvrtích

Zároveň pracovníci technických služeb na žádost místních obyvatel obnovili stromořadí v ulici Gruzínská ve Věkoších. Vysadili zde dvacítku okrasných červenolistých slivoní, což je malý strom s kuželovitou až kulovitou korunou, který na přelomu března a dubna bohatě kvete světle růžovými květy.

Další zeleně se dočkali obyvatelé ulice Divišova za Muzeem východních Čech a v ulici Ladova kousek od sportovní haly Slavie. Vysazovali se zde především jehličnany.

"Nahrazena byla i lípa zlomená vandaly na nábřeží řeky Orlice u SPŠ strojní, a to výsadbou lípy velkolisté. Nový ráz dostane i ulice Kubelíkova, kde dojde k výsadbě pěti kulovitých platanů," doplňují ještě zaměstnanci technických služeb.

Nových stromů se dočkali také v ulicích Severní, Čajkovského, Rokycanova a Vlčkovická.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Nové stromořadí pomohl zaplatit výtěžek z dobročinného bazaru

V pořadí už třetí etapu regenerace stromořadí v ulici Na Drahách plánují provést pracovníci Technických služeb Hradec Králové. Obnovu uskuteční také díky financím z prvního hradeckého re-use bazaru, který se nachází v Kotěrově ulici v centru města. Projekt pomůže v jarních…
Čtěte více

Jedinečný trvalkový záhon bude zdobit Malšovice

Technické služby města Hradec Králové se snaží posouvat hranice péče o město. Tentokrát se zaměřily na území v Malšovicích u zábavního centra A-sport, které bylo vybráno komisí místní samosprávy pro další úpravy a zvelebení. Výsledkem jsou jedinečné kvetoucí záhony a šest nových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme