V Třebši zahájila provoz solární elektrárna

Zkušební provoz zahájila dnes v Hradci Králové nová solární elektrárna. Solární park Třebeš je prvním obnovitelným zdrojem energie čerpající energii ze slunce ve velkém množství na území Hradce Králové. Elektrárna s více než 8000 panely bude dosahovat výkonu 2,2 megawattu.

Sluneční elektrárna společnosti Yellow energy se nachází poblíž spojnice Třebše a Vysoké nad Labem, zabírá přibližně 5,5 hektaru půdy. Vlastníkem pozemku je město, které Yellow energy pozemky pronajalo na 25 let. Za to získalo 20 milionů korun, které společnost zaplatila předem. Samotné náklady na vybudování elektrárny dosáhly částky zhruba 250 milionů korun a zaplatit by se měly do deseti let. Podle Igora Jílka z Yellow energy patří třebešská elektrárna mezi deset největších v České republice. "Tato elektrárna je schopna zásobit celoročně energií zhruba 500 domácností," uvedl Jílek s tím, že nezpůsobí žádnou ekologickou zátěž. Životnost solárních panelů je přibližně 30 let, po skončení životnosti jdou však velmi snadno recyklovat.
Solární elektrárny rostou v České republice jako houby po dešti. Důvodem je výhodná dotační politika státu, díky které musí být elektřina ze solárních elektráren vykupována za necelých 13 Kč za kilowatthodinu, tedy  několikanásobně dráž než je současná tržní cena elektrické energie. Jen poblíž Hradce Králové - nedaleko Smiřic - tak vzniká další solární elektrárna, která bude mít ještě o zhruba polovinu větší výkon než solární park Třebeš.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.10.2009 18:44
jpxj (neregistrovaný)
Ano a protože kWh je vykupována za necelých 13 Kč, je dotovaná ze zdrojů které jsou výrazně levnější.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme