Štítky: | Kultura | Muzeum východních Čech |

V pátek budou otevřená muzea až do půlnoci, koná se další Muzejní noc

Muzea v Hradci otevřou na noc | Foto: MVČ
Muzea v Hradci otevřou na noc | Foto: MVČ

Muzejní noc v Hradci Králové opět po roce otevře zcela zdarma brány zdejších městských, krajských i soukromých expozic. Muzejní noc, která začíná v pátek od 18 hodin, nabídne až do půlnoci prohlídky panenek, parních strojů, zahrádkářského umu, malé vodní elektrárny a samozřejmě stálé i nové expozice Muzea východních Čech. Kromě Hradce Králové se návštěvníci na Muzejní noc mohou vydat také na nedaleký Chlum, kde bude k vidění vojenské vybavení za prusko-rakouské války anebo kousek od Kuksu na podvečerní dvoukilometrovou procházku přírodním areálem se sochami.  

Letos už po desáté se v celé České republice otevírají muzea a zvou návštěvníky k večerním a nočním prohlídkách, které jsou zdarma. Královéhradecká muzejní noc se bude v pátek 30. května konat už po sedmé a letos se do ní zapojí rekordní počet muzeí i soukromých expozic. Návštěvníci se totiž mohou vydat na celkem sedm míst v Hradci Králové a dále pak do Muzea války 1866 na Chlumu a do luk kolem Stanovic a Žirče, kde se mohou i s komentářem pokochat souborem sochařských děl s názvem „Příběh utrpení a nadějí člověka“ od sochaře Vladimíra Preclíka.

Vyzkoušejte si kovářské řemeslo, zve Muzeum východních Čech

Bohatý program, který odkazuje na aktuální velkou výstavu o kovářském umění a řemesle, připravilo už tradičně Muzeum východních Čech, které je už roky nejnavštěvovanějším muzeem Královéhradeckých muzejních nocí. „Na nábřeží před hlavní budovou budou mít návštěvníci možnost obdivovat práci kovářů a podkovářů a některé činnosti si budou moci i sami vyzkoušet,“ zve k návštěvě Dana Mylerová z Muzea východních Čech. 

Součástí programu v královéhradeckém muzeu na Eliščině nábřeží je samozřejmě i prohlídka výstavy Zámečnická škola. Řemeslo je umění. Na nejmenší čeká kreativní dílna i výtvarná soutěž. Rodiče jistě potěší příslib dobrého a stylového občerstvení, které se připravuje ve dvoře muzea a v muzejní kavárně.

Otevře i Hučák, Panenkárium a další malá muzea

Dalším pravidelným účastníkem muzejní noci v Hradci Králové je malá vodní elektrárna Hučák, v níž kromě funkčních strojů lze vidět také velkoformátový film Malé vodní elektrárny na Labi. Prohlídky Hučáku začínají od 18. hodiny a až do půlnoci se budou konat každou půlhodinu. 

V Hradci Králové se veřenosti v netradiční čas otevře také muzeum panenek. Tak zvané Panenkárium zvědavci najdou na Starém městě v ulici Úzká v čísle popisném 210. 

Muzeum shromažďuje hračky pro holčičky od roku výroby 1900 až do současnosti. K vidění jsou tak panny z materiálů jako je papírmasch, porcelán, celuloid nebo textil. „Pozornost je zde věnována nejen panenkám, ale také loutkovým kočárkům a jiným dětským hračkám včetně knížek. Najdete zde i miniaturní pokojíčky včetně všech doplňků nebo krojované panenky ze všech koutů světa,“ lákají organizátoři Muzejní noci. 

Královéhradecká muzejní noc otevře v pátek od 18 do 24 hodin brány těchto muzeí a expozic:

  • Muzeum východních Čech v Hradci Králové: Eliščino nábřeží 465, Hradec Králové
  • Památník bitvy 1866 na Chlumu: Chlum čp. 66
  • Soubor sochařských děl Příběh utrpení a nadějí člověka: Soubor sochařských děl ve volné přírodě je umístěn na loukách u Stanovic a Žirče, nedaleko od Kuksu
  • Galerie Vladimíra Preclíka: Pivovarské náměstí 1245/2, Hradec Králové
  • Muzeum parních strojů: ul. na Hrázce č.p. 363, Nový Hradec Králové
  • Muzejní expozice sdělovací a zabezpečovací techniky: areál firmy Signal Mont, Kydlinovská ul. 1300, Hradec Králové
  • Zahrádkářské muzeum: Petra Jilemnického 351, Hradec Králové – Plotiště 
  • Muzeum panenek: Úzká 210, Hradec Králové
  • Informační centrum Obnovitelné zdroje: Křižíkova 233, Hradec Králové

Muzejní linky

Do muzeí a expozic, které nejsou přímo v Hradci Králové vyjedou muzejní linky, které mají své stanoviště před Muzeem východních Čech. 

I. Muzejní linka: Hradec Králové - Chlum - Hradec Králové 

  • Hradec Králové, Muzeum východních Čech: odjezd 18.00 hodin
  • Chlum: příjezd 18.30 hodin, prohlídka Muzea války 1866 na Chlumu a výstup na rozhlednu
  • Chlum: odjezd 21.00 hodin
  • Hradec Králové, Muzeum východních Čech: příjezd 21.30 hodin

Cena jízdného je 30 korun. 

II. Muzejní linka: Hradec Králové - Stanovice - Hradec Králové 

  • Hradec Králové, Muzeum východních Čech: odjezd 17.30 hodin
  • Stanovice u Kuksu: příjezd 18.15 hodin, podvečerní procházka přírodním areálem se sochami 
  • Stanovice u Kuksu: odjezd 19.30 hodin
  • Hradec Králové, Muzeum východních Čech: příjezd 20.15 hodin

Cena jízdného je 30 korun. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme