V neděli startuje Divadlo evropských regionů

V neděli 21. června začne v Hradci Králové 15. ročník festivalu Divadlo evropských regionů. Pestrá nabídka různých divadelních žánrů bude k vidění až do konce června. Festival nabídne také Open Air Program (OAP) a nebudou chybět ani doprovodné akce.

"Festival je svátek divadla se vším co k tomu patří. Rozhodující je kvalita produkce. Kromě zahraničních souborů přivítáme i to nejlepší ze současné české divadelní scény,“ řekl ředitel   Klicperova divadla Ladislav Zeman. Domácí Klicperovo divadlo uvede devět inscenací. Z pražských divadel se publiku představí například Činoherní klub, divadlo Komedie či Divadlo na Zábradlí, kterému bude věnován celý festivalový den. Festival zahájí českotěšínská inscenace Viva Verdi v režii Michaela Taranta. Těšínské divadlo je ojedinělou výjimkou v českém divadelním světě, protože v něm působí pod jednou střechou umělecké soubory dvou národností. Pozvání přijala i řada zahraničních divadelních souborů. Slovenské komorní divadlo Martin zahraje svéráznou interpretaci dnes již klasického textu Stanislava Mrožka Tango, z Francie dorazí Compagnie Jose Manuela Cano Lopeze a Tours-La Riché. Perličkou bude také vystoupení proslulého ruského Divadla Prijut komedianta, které  uvede Závoj Pierettin.
Významnou akci i letos doprovodí Open air program. Diváci se mohou těšit na zhruba 150 představení pod širým nebem. Jak uvedl ředitel OAP Alexander Gregar, hradečtí divadelníci nabízejí specialitu, kdy se představí bytové divadlo, které zahraje po několik večerů v bytech na Velkém náměstí. Divadelní festival doplní výstava obrazů Tomáše Záhoříka v galerii U Klicperů a výstava Divadelní plakát instalovaná v Galerii Na Hradě v Dlouhé ulici. Divadelní přehlídka bude probíhat v Klicperově divadle, Divadle Drak a na dalších scénách v centru města.
Divadlo evropských regionů má v Hradci Králové již dlouhou tradici. První přehlídka se uskutečnila v roce 1995. „Loňský festivalový ročník nabídl 230 představení, která navštívilo přes sedmdesát  tisíc diváků,“ dodal Ladislav Zeman.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
16.6.2009 20:11
Hradecan (neregistrovaný)
Konečně pořádná akce na starém městě.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Doporučujeme
Nahoru