V Libčanech ležely stovky tun nebezpečných látek, hrozila exploze

V areálu skládky nebezpečných odpadů v Libčanech na Královéhradecku ležely stovky tun nebezpečných látek. Jak vyplývá ze zprávy, kterou dnes odpoledne předala společnost Dekonta zajišťující v libčanském areálu skládku nebezpečných odpadů Královéhradeckému kraji, řada látek umístěná v areálu, bezprostředně ohrožovala život a zdraví lidí. Některé z nich mohly i explodovat.

Z informací vyplývá, že skládka byla velkým rizikem pro životní prostředí i pro zdraví lidí. Skládku vysoce nebezpečných odpadů se v bývalé továrně podařilo objevit po zásahu policie proti firmě podezřelé s nezákonným nakládáním s odpady.
„V Libčanech stále hrozí určitá rizika a je nutné považovat skládku za nebezpečí pro obyvatele i přírodu v okolí. Bezprostřední ohrožení života obyvatel v Libčanech ale nehrozí,“ řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík, který v obci vyhlásil před dvěma týdnu kvůli riziku stav nebezpečí. V areálu se například uskladňovala kyselina pikrová, fluorid boritý, formaldehyd, kyanid draselný nebo bróm.
Specialisté, kteří se zabezpečováním a inventarizací rizikových látek začali již koncem dubna, budou na místě pracovat i nadále. Areál dosud střeží policie.

Některé uskladněné nalezené látky
Odpady ropných látek v celkovém množství asi 380 - 400t. Jedná se o nebezpečné odpady hořlavé, vysoce hořlavé, dráždivé, pravděpodobně často karcinogenní.

Kyselina pikrová v celkovém množství asi 3 kilogramy- klasifikuje se jako toxická, výbušná látka, nebezpečná pro životní prostředí. Při neodborné manipulaci, smíchání se spoustou jiných chemikálií či jen nárazu by hrozila exploze, čili bezprostřední nebezpečí pro zdraví a život lidí i z hlediska ochrany .životního prostředí.

Fluorid boritý v celkovém množství asi 75 kilogramů. Je klasifikován jako látka vysoce toxická, žíravá, nebezpečná pro životní prostředí. Při jakékoliv manipulaci hrozilo bezprostřední nebezpečí pro zdraví a život lidí i z hlediska ochrany životního prostředí.

Formaldehyd je klasifikován jako karcinogen kategorie 3, látka toxická pro zdraví, žíravá, senzibilizující, i extrémně hořlavá. Ve směsi se vzduchem je rovněž výbušný - bezprostřední nebezpečí pro zdraví a život lidí a přírodu.

Bróm v celkovém objemu asi 2,5 litru. klasifikován jako látka vysoce toxická, žíravá, nebezpečná pro životní prostředí.

Kyanid draselný v celkovém množství asi 100 kilogramů.

Vyřazené autobaterie - Celkové odhadované množství vyřazených autobaterií v areálu činí cca 6t.

Další "méně" významné druhy odpadů
Znečištěné sorbenty: cca 15t.
Znečištěná krmná směs: cca 7t.
Znečištěné plasty: 30 - 35t.
Znečištěné kovové obaly: cca 10 - 12t
Odpadní zářivky: cca 100 ks
Vyřazené lednice: cca 20 ks

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme