Štítky: | Městské lesy |

V lese vyroste výukové centrum ve tvaru kruhu, už teď má řadu odpůrců

Výukové centrum vyroste na místě hájovny
Výukové centrum vyroste na místě hájovny | autor: mmhk.cz

Voliéry s jezevcem, liškou i veverkou, environmentální zahrada, jezírko i spousta dalších lesních zážitků jsou největšími lákadly výukového centra, které má vzniknout uprostřed hradeckých městských lesů. Centrum bude stát na křižovatce cest Hradečnice a Písečnice na místě nynější hájovny a bude sloužit jak školákům, tak široké veřejnosti. Jenže je tu jeden "malý" problém: hájovnu, která má jít kvůli novostavbě k zemi, obývá nájemník, jenž se svého bydlení vzdát nechce. Radnice mu zatím neúspěšně nabízí náhradní střechu nad hlavou.

Hradecké městské lesy rozšiřují seznam atrakcí. Vedle oblíbeného asfaltového okruhu, výběhů pro daňky a mufloni tak vznikne lesní výukové centrum s vizí "o přírodě by se děti měly učit přímo v přírodě". V centru U Dvou šraňků se budou vzdělávat studenti z hradeckých základních i středních škol, program bude určen i pro rodiny s dětmi. Před osobitou dřevěnou kruhovou stavbou vznikne také jezírko, nové cestičky pro pěší i bruslaře či místa k posezení ve stínu stromů.

Alespoň tak zní návrh, jehož provedení by mělo vyjít na 20 milionů korun. Už teď má ale řadu odpůrců. Záměr vadí nejen nájemníkovi, který hájenku dlouhé roky obývá a stěhovat se nechce, ale i spoustě dalších Hradečanů. Ti už dokonce na sociálních sítích chystají petici za záchranu staré hájovny, která má být podle města v dezolátním stavu. Původní záměr počítal s rekontrukcí stávají budovy hájovny, kvůli špatnému technickému stavu od něj ale město ustoupilo a navrhlo hájenku zbourat. Dosavadní nájemce dostal výpověď k poslednímu dni loňského roku, zatím se ale nevystěhoval.

„Bude vytvořena moderní, bezbariérová novostavba s maximálním využitím pozemků, které budou sloužit jako environmentální zahrada. Za účelem praktické výuky budou navíc vystavěny voliéry s místními druhy zvěře, například jezevcem, liškou, ale i veverkou za předpokladu spolupráce se záchranou stanicí. Smyslem celého projektu je nabídnout praktický pohled na chov zvěře, která je typická pro tento region a seznámit všechny s problematikou chovu a poskytnout zejména dětem ucelené informace o ochraně přírody, fungování městských lesů a lesnictví jakožto řemesla,“ slibuje si od kruhové stavby ředitel městských lesů Milan Zerzán.

Ve výukovém centru nemá chybět ani kvalifikovaný lesní pedagog. „Už jednáme se školami o budoucí spolupráci. Stejně tak i s Centrem pro integraci osob se zdravotním postižením,“ dodává ředitel městských lesů Milan Zerzán. Zda se nakonec představa lesníků naplní, není zatím vůbec jasné. Bezbariérová novostavba bude totiž zřejmě předmětem dalších sporů mezi městem a lidmi bojujícími za záchranu hájovny. "Budeme jednat dál a chceme se rozhodně dohodnout," sdělila České televizi náměstkyně primátora Romana Lišková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
7.1.2016 07:42
Lukáš (neregistrovaný)
To snad ne
Nechte stát starou hájeku a nedelejte žádné moderní kruhy uprostred lesa. Dekuji zobrazit | souhlasím (+2) | nesouhlasím (-0)
Nejhůře hodnocený příspěvěk ▼
7.1.2016 10:52
Ocraux (neregistrovaný)
Já jsem pro, vypadá to dobře a bude to účelné zobrazit | souhlasím (+0) | nesouhlasím (-2)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.1.2016 07:42
Lukáš (neregistrovaný)
To snad ne
Nechte stát starou hájeku a nedelejte žádné moderní kruhy uprostred lesa. Dekuji
7.1.2016 09:18
Hanka (neregistrovaný)
To snad ne
co to je zase za hrůzu. Když pominu, že už jsou lesy plné asfaltových stezek, které zrovna do lesa nepatří, tak tam postavíme ještě něco takového místo normální hájenky.To Lesy nevědí co s penězma nebo je někdo megaloman a zbláznil se.
7.1.2016 10:13
Katka (neregistrovaný)
Hnus akorát se bude do lesa jezdit autama a bude tam chlastat vedení. Líbí se mi péče HK o zeleň, ale tohle je fakt moc ať to postaví jinde. Učit se můžou i mimo les!!!
7.1.2016 10:52
Ocraux (neregistrovaný)
Já jsem pro, vypadá to dobře a bude to účelné
7.1.2016 11:20
michaela (neregistrovaný)
Projekt je to zajímavý, užitečný, ale rozhodně by měl stát na jiném místě blíž u města. Akotát bude ještě víc zatížená už dost plná asfaltka a bourat hájovnu? Je nádherná a na svoje místo patří. Vždyť v tom lese je spousta jiného prostoru. Do lesa si chodím od lidí odpočinout a ne se skzr ně prodírat - toho máme dost za celé dny. To by mě zajímalo jakej vedlejší záměr za tím zas stojí, jinak to nemohl vymyslet rozumnej člověk...
7.1.2016 11:37
Pavla (neregistrovaný)
Nechápu, proč vše staré musí být nahrazeno něčím moderním. Do lesa se taková to stavba nehodí. Raději ať opraví stávající hájovnu a nevymýšlí blbosti.
7.1.2016 11:41
Pavla (neregistrovaný)
Jak již píše Katka: děti se mohou učit i mimo les.
7.1.2016 12:30
Radous (neregistrovaný)
snad by nebyl problém...
.. to prdnout někam na okraj lesa. Taky se mi to moc nepozdává.
7.1.2016 13:20
Nean (neregistrovaný)
Postavte to u Hradiště
Proč to nepostaví vedle "Hradiště"? D ěti tam můžou chodit na hřiště i za naukou o zvěři. Pan lesník musel asi naštvat někoho z města že se mu nyní pokoušejí vzít hájovnu která do lesa jednoznačně patří.
7.1.2016 14:22
Slzička (neregistrovaný)
tohle už není možné
prestante vsude cpat beton - lidi se snad zblaznili nebo co... nechte les lesem, hajovnu hajovnou a lidem alespon zustane misto, kam se pujdou radi projit s rodinou... vsude se pise, jak je potreba znovu obnovit prirodu kvuli zadrzeni prirodni vody a tady se dela opak... misto mokradu a podobnych veci tu budeme cpat beton...
7.1.2016 15:03
M (neregistrovaný)
Kdopak asi slízne dotaci z EU, že na to tak tlačí? Třeba by děti rády viděly, jak vypadala stará hájovna se sterým hajným, ale to ne, my jim postavíme UFO uprostřed lesa a dovezeme je tam po asfaltce kolem umělého jezírka. Že by se třeba prošly k Výskytu, opekly si buřty a zahlédly veverku na stromě, když se budou správně chovat? To ne, to je přece zadarmo a bez dotací!
7.1.2016 21:23
Barbora (neregistrovaný)
Tak to je asi hodně špatný vtip, že? Takže tam bude neskutečný bordel od těch "vychovaných" dětí, které příroda stejně ve většině případů nezajímá, zvířata tam budou mít vyloženě klid, že.... Jestli tu hájenku, která to lesní prostředí krásně doplňuje, opravdu necháte zbourat a místo toho tam postavíte tuto příšernou hrůzu... Ten les je tam krásný tak, jak je, rodina v hájence tam bydlí v souladu s přírodou, chová tam zvířata... Už vidím jak se tam budou chovat v souladu s přírodou dnešní nevychovaní spratci!
11.1.2016 17:30
j.selix (neregistrovaný)
konec hradeckkých lesů
vážení,ziji tu již výce jak 60let.ale to co zde předvádí trojice zer,zít a hýs,tak to napamatuji.je to devastece přírody a i myslivci mají problém.součástí tohoto "úžasného"programu je i češtční rybníku "cikán"ten byl naposled čištěn před 58lety!!vy výše zmynovaní jste zodpiovědní za nenehraditelné škody na přírodě
11.1.2016 18:20
Hrubeš Vladimír (neregistrovaný)
Přírodu přírodě!
Přírodu přírodě! Myšlenka výukového centra o životě lesa je jistě v pořádku. Podle mého již ale není v pořádku návrh na jeho umístění uprostřed lesního porostu. Navíc likvidovat něco, co do lesa historicky patří, aby se místo toho postavilo 19ti milionové "nelesní a nepřirozené" monstrum - no promiňte, možná jiným jo, ale mně to hlava nebere. Mandát starat se a tvořit, který byl od občanů Hradce Králové a jeho okolí vedení radnice a tím i organizací, radnicí řízených před časem propůjčený, nebyl spojený s pokusy a realizací bourání toho, co je pro Hradec Králové tradiční a symbolické ( viz pokusy - vila Anička, hotel Černigov, hájovna U dvou šraňků ). Prosím odpovědné činitele - vedle pozitivních hodnocení rekonstrukce Bílé věže, Hvězdárny, sportovních areálů Bavlna, Slávia či Třebeš, Šimkových sadů a jiných, nešlápněte prosím do porcelánu. Příroda a občané Hradce Králové by vám to neodpustili.
11.1.2016 18:53
LEOŠ (neregistrovaný)
ZERZAN SI KOPE HROB RAKVE UŠ MA
12.1.2016 01:04
Fanda (neregistrovaný)
Jsem z Malšovic.Pamatuji si lesy,když tam vládla železnou rukou armáda-letecká střelnice Bělečko,prachárna,střelnice a taky neskutečný rachot od stíhaček.Všude po lese cedule Zákaz vstupu, Stůj střelba.Teď je to tady pro lidi mnohem lepší..Taková Mazurova chalupa je ok,ale velkou chybou bylo zbourání historické lovecké chaty u Výskytu a nahrazení Baumax chatou.To musel vymyslet snad blázen.Bourání historické a nádherné hájenky a nahrazení UFO stavbou musíme zabránit.To nemá cenu komentovat..
12.1.2016 13:06
Eva (neregistrovaný)
výukové centrum
Do lesa patří hájenka a ne výukové centrum. Snad by se pro tento záslužný projekt dalo najít jiné místo.
13.1.2016 09:45
Dáša (neregistrovaný)
Stále vykřikujeme,co po nás zůstane pro naše děti a pak nepochopitelně zlikvidujeme kousek lesní romantiky?Aby přírodu za chvíli nepoznávaly jen na obrázcích ve výukových střediscích!!!Hradec hyzdí tolik prázdných budov,tak co jejich rekonstrukce?Dvě mouchy jednou ranou!!!!
13.1.2016 15:47
LENKA (neregistrovaný)
zásadně nesouhlasím s celou touto kauzou,,a hlavně s částí o zbourání hájovny a vystěěhování pana Vojtěcha,,,je to velmi dobrý člověk a po letech ,která věnoval jen prací pro lesy a také práci na chovu zvěře ,se má vystěhovat z milovaného lesa a po 40 letech se odstěhovat do panelového domu??? to potkat například mně,,,asi bych se zhroutila,,,,celý život trávit v lese se svou milovanou zvěří a prací pro les a najednou betonová hrůza !!!!!!!!!! to přeci už z lidského hlediska není vůbec přípustné !! je to hodný člověk ,co je ještě ke všemu prospěšný i když mu kolem hájenky udělali bruslařkskou stezku,pomáhá lidem a stará se o les,který miluje !!! prosím odpovědné činovníky ,aby se spolehli na lidský rozum a cit a našli řešení,které bude i pro pana Vojtěcha prospěšné ! je to pán v letech a celý život strávil v přírodě!! určitě by se našla činnost,která je potřebná v tomto resortu !! moc děkuji a prosím,,,buďte lidští ,,!!!!
14.1.2016 13:29
tomas (neregistrovaný)
RE:¨¨ Děti, tedy spratci, jak je nazýváte, jsou takoví, jaké jsme si je doma v rodinách vychovali. Všichni mají plnou hubu o výchově a ochraně přírody. když ale někdo pro to něco udělá, je zle. raději tedy posadíme děti k počítači a do přírody je vezmeme
Děti jsou takové, jak jsme je vychovali v rodinách. Nazývat je nevychovanými spratky je hlavně naše vlastní sebekritika. Ale k centru. Udivuje mě, jak jsou tady všichni odborníci. Co dělá většina lidí, Posadí děti k počítači, protože na ně nemá čas. Do přírody a do lesa s nimi jdou maximálně o víkendu, tedy za předpokladu, že není něco v televizi nebo se nejde na nákup do obchodního centra. Teď to chce někdo aspoň trochu změnit a nabídnout možnost jak rodinám tak školám a ihned se ozve lavina rádoby ochránců přírody. O jakém betonu se hovoří ve článku? Jaká asfaltka? To tady píší pouze v komentářích lidi, co si neumí představit jiný způsob staveb a dopravy. To jsme to dopracovali.
14.1.2016 17:48
Patrik (neregistrovaný)
RE: ¨¨ Děti, tedy spratci, jak je nazýváte, jsou takoví, jaké jsme si je doma v rodinách vychovali. Všichni mají plnou hubu o výchově a ochraně přírody. když ale někdo pro to něco udělá, je zle. raději tedy posadíme děti k počítači a do přírody je vezmem
S dětmi souhlas,ale o to tady nejde.Ten moderní kolotoč za 20 mega se do lesa nehodí a ještě bourat hájenku,která tady je 150 let a je součástí našeho lesa.jeho středobod.To je jako špatný sen.Centrum by mělo stát u lesa jako taková vstupní brána do přírody..Místa je dost třeba na cvičáku-na Plachtě.A přepracovat projekt-stavbu která bude respektovat les a okolí.
26.1.2016 19:57
bitnarová evabitnar (neregistrovaný)
nesouhlasím
nesouhlasím se zbouráním hájenky
27.1.2016 19:41
beda3241  (Nováček)
Nesouhlasím
Je pro mě nepochopitelné,kdo mohl takovou krávovinu/promiňte mě ten výraz/vymyslet.Teď když jsou cesty hotové,tak nastoupí těžká technika a bude bourat ničit a stavět UFO.Vadí mě že by měla být zbourána hájovna,která rozhodně není havarijním stavu.Byl jsem se tam podívat a se mnou v tu sobotu dalších nejméně 1000 lidí.Na tu výuku tam začnou pak jezdit autobusy se studenty???To by pak bylo jak už napsal jeden čtenář potřeba vybudovat u výskytu benzinku.Musíme se utěšovat,že při schopnostech vedení města to bude trvat 20let jako výstavba fotbalového stadionu.Jak řekla Kelišová-jdu blít velebnosti.
31.1.2016 12:00
Hana (neregistrovaný)
Jsme s manželem důchodci, pocházím z Nového Hradce a dobře novohradecké lesy znám. V poslední době zde přibylo hodně nových naučných stezek pro děti s vtipně napsanými příběhy a pěknými dřevěnými figurkami. Proč tedy najednou chce někdo umístit uprostřed lesa takovou moderní hrůzu, která vypadá jako veřejné záchodky ? Myslíte si, že děti budou více milovat přírodu, když tam budou pozorovat zvířata v klecích ? O 800 m dále byly nedávno vybudované ohrady, kam chodíme pozorovat daňky, muflony a divoká prasata, všechna tato zvířata tady žijí v jejich přirozeném prostředí. S touto ohavnou stavbou přijde do lesa jen hluk, který určitě všem obyvatelům lesa neprospěje. Zásadně s umístěním tohoto tzv. výukového centra nesouhlasím, do lesa takové monstrum nepatří. To by zrovna mohli chtít rybáři postavit své výukové centrum v rybníce, aby mohli budoucí rybáři lépe pozorovat ryby.
1.2.2016 10:24
Eva Kaplanová (neregistrovaný)
Hájenka
Plán Hradecké radnice je přímo nelidský vůči pánovi, který zde žije 40 let. Nechte ho v klidu tam, kde je. Když ho násilím přestěhujete do bytovky, tak mu podepíše úmrtní list. V celém okolí Hradce není místo pro nové školící středisko ? Hradečtí radní mají své občany skutečně rádi a dělají pro ně to nejlepší !!
Už jen jak se chovají k řidičům autobusů, to je taky hanba. Ono se to mluví těm, kdo jezdí jen svým autem. Já bych takové pány radní posadila na týden do autobusu, ať vyjede na linku. Zvláště v zimě by to bylo zajímavé. Ale za ty peníze, které bere řidič a ne za ty platy na radnici.
6.2.2016 09:48
Petr (neregistrovaný)
Ostuda ředitele lesů
Je to ostuda ředitele lesů.Místo toho,aby přírodu chránil tak z ní dělá lunapark.Takový ředitel nemá na svém místě co dělat!Zastavte to někdo už.Už teď je to tam jako na Václavském náměstí.Příroda se má chránit a nechat přírodou a né tam dávat beton!!!Absolutní nelidskost ničí Hradecké lesy.Je to hanba a ostuda.A ještě smutný je jak to podají,že to dělají kvůli lidem,vždyť tady jde hlavně o peníze.Lidé chtějí chodit do přírody a do lesů hlavně kvůli klidu a pohodě a né tohle.Stavte si tyto nesmysly ve městě!!!!!Je mi Vás líto pane Zerzáni.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme