V Královéhradeckém kraji odstartoval projekt na podporu separace domovního odpadu

Akce pod názvem "Čistá obec, čisté město, čistý kraj" má přispět k lepší informovanosti občanů o třídění odpadů. Česká republika je v porovnání se světovými normami srovnatelná. V evropském žebříčku zaujímá deváté místo. "Máme ale ještě co dohánět," říká manažerka společnosti EKO-KOM, a.s. Hana Hradecká.
Evropské normy uvádějí, že máme do konce příštího roku využít 52% obalů, které se uvedou na trh. V současné době se pohybujeme okolo 48 %. "Určité rezervy ještě jsou," uvedla v této souvislosti Hradecká. Výsledkem samotné akce je 390 rozvezených kontejnerů. O nádoby na separovaný odpad požádalo 26 obcí Královéhradeckého kraje. "Krajský úřad se na obstarávání nových kontejnerů podílí finanční podporou a to ve výši jednoho milionu korun," doplnil informace radní Zdeněk Pěnkava. Obec při získání kontejnerů se smluvně zavazuje, že do dvou let za každé tři kusy, které dostane zdarma, nakoupí jednu další sběrnou nádobu. Do systému sběru a třídění odpadů je zapojeno 50% obcí. "Zhruba 10% obcí však netřídí vůbec i když to požaduje přímo zákon," vysvětluje manažer EKO -KOMU Tomáš Pešek. Každý občan vyprodukuje ročně okolo 150 až 200 kg odpadů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme