Štítky: | Městské lesy |

V hradeckých lesích se letos vysadí nejvíce stromů v historii

Ilustrační foto | Zdroj: archiv
Ilustrační foto | Zdroj: archiv

Více než jeden a půl milionu mladých stromků se v letošním roce objeví v hradeckých městských lesích, pracovníci je vysadí v místech zasažených předloňskou větrnou smrští.

Ta v hradeckých lesích na zhruba 200 hektarech zlikvidovala 74 tisíc kubíků dřeva. Obnovu lesa zaplatí z velké části finance z Evropské unie. 

Plochy pro výsadbu včetně oplocenek už lesníci z Městských lesů Hradec Králové připravili a teď se jen čeká na příhodné počasí. "Hned na jaře se pustíme do práce, v lese vysadíme takové množství stromků, jako nikdy v historii. Konkrétně to bude 1,6 milionu, což v praxi znamená, že tady bude zhruba sto lidí jeden a půl nebo dva měsíce sázet stromky,“ popsal Milan Zerzán, ředitel Městských lesů Hradec Králové.

Kalamita se na budoucím stavu lesa paradoxně podepíše příznivě - za peníze z dotace se totiž do hradeckých lesů podaří dostat druhy dřevin, které zde před lety hojně rostly, ale postupně mizely a nahrazovaly je jehličnany. Kromě jiného se do hradeckých lesů ve velké míře vrátí například duby, buky nebo jedle.

Obnova lesa však nezahrne pouze výsadbu nebývale velkého množství sazenic stromů, ale také vytvoření lepších podmínek pro jejich další růst. Podle lesníků je problémem novohrádeckých lesů vysoká hladina spodní vody, která neumožňuje zakořenění do hloubky, takže stromy nejsou tak vysoké a jsou také méně stabilní. „Plochy odvodňujeme. Snižujeme hladinu spodní vody, obnovili jsme Bělečský potok, který vodu odvádí, takže kořeny mohou jít hlouběji do země. Les by díky tomu měl být zdravější a stabilnější,“ je přesvědčen Milan Zerzán, ředitel společnosti starající se o historický městský lesní a rybniční majetek.

(Zdroj: Magistrát města Hradec Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme